Ceai Tintaura vrac – Rol de menținere a sănătății sistemelor digestiv și respirator
Ceai de Țintaură, deosebit de apreciat pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului digestiv, contribuind la stimularea secreției sucurilor digestive și la reglarea poftei de mâncare, de asemenea, acesta este recunoscut și pentru rolul protector asupra tractului respirator datorită acțiunii anticolinergice.
Optimizarea digestiei și menținerea sănătății sistemului respirator sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare).
Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal și a răspunsului imun.
Acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp și, cel mai adesea, afectează digestia, absorbția nutrienților și mucoasa gastrică și intestinală. Astfel, digestia, în special pe fondul unor dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale (intoleranțe), dar și a unor dereglări de natură hepatobiliară („bilă leneșă”, „ficat gras”) sau pancreatică (producție insuficientă de enzime), poate avea de suferit, afectarea sa devenind evidentă odată cu apariția balonării, meteorismului, arsurilor gastrice asociate sau nu cu reflux gastroesofagian, a stărilor de greață, inapetență sau a poftelor alimentare exagerate. Nevoia menajării sistemului nostru digestiv, în care funcțiile hepatobiliare și pancreatice au un rol major, devine și mai evidentă în perioadele stresante când nu putem avea mese regulate, de sărbători, când consumăm alimente grele și după episoadele de post, când facem trecerea de la o alimentație restrictivă la una mai permisivă. În plus, ficatul și colecistul au nevoie de protecție și susținere pentru a se regenera și după abuzul de alcool, lipsa de somn, fumat, intoxicarea cu anumite substanțe, în perioadele de convalescență sau dacă urmăm anumite tratamente medicamentoase care suprasolicită funcția de detoxifiere a acestor organe.
De asemenea, expunerea constantă la medii în care calitatea aerului este scăzută (fumat pasiv sau activ, trafic intens, lucrul în laboratoare și fabrici de textile, panificație, ciment, expunerea la diverși factori alergeni, aerosoli sau compuși organici volatili etc.) poate cauza slăbirea imunității locale și iritarea și inflamarea căilor respiratorii și a plămânilor. În timp, pot apărea efecte marcante asupra sănătății aparatului respirator precum îngustarea și rigidizarea căilor aeriene, fapt ce poate îngreuna respirația, cauzând tuse și disconfort. Așadar, traiul în medii în care aerul este poluat are o influență negativă asupra întregului organism, dar cu precădere asupra sistemului respirator, acesta fiind la interfața directă cu aerul pe care îl inspirăm. Afectarea acestui sistem se manifestă, cel mai adesea, printr-o capacitate redusă de efort, dificultatea de a respira (respirație rapidă, superficială), dureri în piept, tuse, concentrație scăzută a oxigenului în sânge, oboseală cronică și o scădere a rezistenței față de diverși agenți patogeni. Nevoia protejării aparatului nostru respirator devine și mai evidentă în lunile de iarnă („anotimpul virozelor”) sau primăvara („sezonul alergiilor”) când imunitatea este și mai solicitată.
Curele cu ceaiuri și suplimente pe bază de plante cu efect stomahic, eupeptic, tonic-amar, carminativ, digestiv, secretolitic, anticolinergic, antitusiv și colecistokinetic, precum Țintaura, pot fi o soluție naturală și eficientă de a susține procesele digestive și de a calma și elibera căile respiratorii.
Mai mult, infuzia de Țintaură, contribuie la scăderea episoadelor febrile și la întărirea imunității.
Părți aeriene de Țintaură (Centaurium umbellatum).
Plantele medicinale folosite ca materie primă pentru ceaiurile Hypericum sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau viruși patogeni.
Pentru realizarea Ceaiului de Țintaură, au fost folosite plante nemodificate genetic, obținute preponderent din flora spontană a țării noastre. Părțile aeriene de Țintaură (Herba centauri) au fost recoltate manual, în momentul înfloririi (iulie-septembrie), pe timp frumos, prin tăierea atentă a tulpinilor, fiind apoi uscate la temperaturi menajante și păstrându-și, așadar, proprietățile benefice. Nu au fost folosite tratamente chimice sau iradiante.
Ceaiul de Țintaură contribuie la ușurarea digestiei, combaterea balonării, stimularea poftei de mâncare și menținerea sănătății sistemului hepatobiliar.
În plus, compușii activi (de ex.: principii amare – euritaurină, swerţiamarina; glicozizi – centaurină, eritaurozidă, swerozide, centaurozidă; alcaloizi – eritricină; acizi organici – oleanolic; eritrosterină, centapicrină, eustonină, gențianină, cumarine, triterpenoide, gume, rezine, xantone, vitamine și săruri minerale ș.a.) din părțile aeriene de Țintaură contribuie și la: relaxarea musculaturii netede, calmarea sistemului nervos central, protejarea împotriva agenților patogeni (de ex: Salmonella sp, Malaria ș.a.), susținerea colecistului, combaterea stărilor febrile, asigurarea diviziunii celulare normale în special în zona colonului, stimularea circulației sangvine și creșterea tonusului capilarelor, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară, stimularea eliminării helminților (oxiuri). Pe scurt, printre virtuțile ceaiului de Țintaură se numără acțiunea: anticolinergică, antispastică, antiinflamatoare, antiastmatică, secretolitică, stomahică, eupeptică, digestivă, carminativă, de reglare a poftei de mâncare, tonic-amară, colecistokinetică, antihelmintică, febrifugă, imunostimulatoare, antimutagenică, antiulceroasă și diuretică. Extern se poate folosi pentru: calmarea durerilor în gât, îngrijirea pielii și scalpului datorită proprietăților antiinflamatoare, antimicrobiene și tonic capilară, calmarea eczemelor și a rănilor.
Țintaura (Centaurium umbellatum, syn. Centaurium erythraea), cunoscută și drept Buruiană-de-viermi, Buruiană-de-friguri, Ghințură, Iarbă-de-curcă, Cocoșei de grădină, Crucea pământului, Hierea pământului, Pochincele, Scânteuță, Scăunel, Iarba frigurilor, Ținturie, sau Cintaură este o plantă erbacee anuală sau bianuală, terofită și medicinală, care face parte din familia Gentianaceae (cunoscută și drept familia Gențianei).
Aceasta se caracterizează printr-o rădăcină pivotantă, tulpină erectă, glabră, cu 4 muchii, ramificată și cu înălțimi de 10-40 cm. Frunzele bazale sunt obovat-eliptice, sesile. Florile sunt roz, rar albe, grupate în cime umbeliforme la vârful tulpinii. Fructul este o capsulă biloculară galbenă, cu semințe mici, brune, reticulate. Cu un areal ce cuprinde Europa și Asia, Țintaura poate fi întâlnită crescând din regiunea de câmpie, până în cea subalpină, fiind în special prezentă în regiunile deluroase. Acesta preferă solurile alcaline, până la slab-acide, compacte, uneori chiar cu apă stagnantă și crește spontan prin poieni umede, la marginea pădurilor, prin tufărișuri sau fânețe.
Ca multe plante medicinale, Țintaura este cunoscută din Antichitate, conform lui Plinius cel Bătrân, aceasta a fost descoperită de către Chiron, un personaj mitologic, centaur care l-a inițiat pe Asclepios în tainele vindecării. De aceea, genul din care face parte Țintaura se numește „Centaurium”. Similar, „umbellatum” înseamnă în latină „în formă de umbrelă”, făcând referire la florile grupate în umbele. Denumirea populară a plantei provine de la strămoșii noștri daci care o numeau „rodiarnula”, „prodiarnida”, „projănuie”, „pojărniță” și, în cele din urmă, „țuntaură”. Foarte apreciată.
Țintaura era folosită în medicina zalmoxiană pentru alinarea durerilor de stomac, creșterea poftei de mâncare, combaterea frigurilor, a răcelilor și pentru „răul copiilor” (epilepsie).
În medicina tradițională a țării noastre, această specie a fost folosită pentru adresarea problemelor gastrice și respiratorii. Aceasta se fierbea, decoctul fiind consumat de-a lungul întregii zile. De asemenea, planta se mai folosea și în prepararea unui vin medicinal folosit pentru combaterea febrei, frigurilor și a lipsei poftei de mâncare.
În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Țintaură sunt recomandate pentru efectul lor stomahic, digestiv, secretolitic și colecistokinetic. Fiind înrudită cu Gențiana, aceasta conține substanțe bioactive similare ce îi conferă un gust amar și proprietăți tonice asupra sistemului digestiv. Mai exact, principiile amare (euritaurina, swerţiamarina, centaurina, eritaurozida, senozidele, centaurozidă ș.a.) conținute de către părțile aeriene ale acestei specii sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele sale colagoge, coleretice și secretolitice. Este important de remarcat faptul că aceste efecte se obțin DOAR prin resimțirea gustului amar! Astfel, odată cu stimularea receptorilor responsabili cu detectarea gustul amar din cavitatea orală, are loc o reacție automată a organismului prin care se crește secreția salivară și cea a glandelor cu secreție internă. De asemenea, derivatele din Țintaură influențează tonusul musculaturii netede (prin acțiunea anticolinergică), ajutând la ameliorarea crizelor epileptice, reducerea spasmelor de la nivelul tractului respirator și intestinelor, calmând episoadele de tuse și reglând peristaltismul intestinal.
Mai mult, Țintaura ajută și la întărirea sistemului imunitar, având proprietăți febrifuge și de combatere a unor agenți patogeni precum Salmonella. Foarte important, infuziile de Țintaură ajută și la reducerea riscului apariției problemelor de diviziune celulară la nivelul intestinului gros. Acesta stimulează eliminarea paraziților intestinali și susține detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din țesuturi pe cale urinară, acționând asupra epiteliului renal și mărind cantitatea de urină eliminată în timp. Extern, preparatele pe bază de Țintaură se folosesc în calmarea durerilor asociate crizelor de sciatică, în calmarea eczemelor, grăbirea vindecării rănilor și în clismele pentru eliminarea oxiurilor.
Intern: sub formă de infuzie din 1 lingură de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Se lasă acoperit la infuzat timp de câteva minute, apoi se strecoară și se beau câte 2 căni de ceai pe zi. Pentru efectul stomahic, digestiv, secretolitic și creșterea poftei de mâncare, se recomandă consumul înaintea meselor principale.
Extern: sub formă de infuzie sau decoct pentru clisme rectale, comprese, cataplasme, spălături locale, gargară, îngrijirea căilor respiratorii, a pielii și a scalpului.
Hyper-Gas (capsule), Ceaiul Gastric și Tinctura gastrică, Hyper-bron (capsule), Ceaiul Anticolitic și Tinctura Anticolitică, Bitterul Taina Plantelor sau Cardiovascular (capsule, hidroalcoolic sau hidroglicerinic), Hyper-Bil (capsule), Enzimax (capsule), Ceaiul Gențiană și Tinctura de Gențiană, Ceai Anghinare, tinctură Anghinare, capsule Anghinare, extract hidroglicerinic), Ceai de Armurariu , tinctură de Armurariu, capsule Armurariu, Ceai de Ghimbir, sirop de Ghimbir, capsule Ghimbir, ulei esențial de Ghimbir), Hyper-Helm (capsule), Chimen (semințe 100g), Aloe vera (gel sau capsule), Ceaiul Antibronșitic și Tinctura Antibronșitică, Hyper-Astm (capsule), Vitacan Răceală și Gripă (capsule), Hyper-Grip (capsule), Siropul contra tusei (cu sau fără zahăr), Ceaiul Antigripal și Tinctura Antigripală, Siropul de Soc, Oțetul Antigripal, Ceaiul Cimbrișor și tinctura de Cimbrișor sau tinctura de Mărar, Ceaiul de Scai-vânăt, Ceai de Isop, Lemn-dulce, Anason, Fenicul sau de Salcie, Uleiul din semințe de Chimen-negru (presat la rece) sau cu Oțetul Antigripal sau cel pentru Slăbire.
Extern se poate combina cu: Balsamul Taina Plantelor, Ceaiul Antihelmintică și tinctura Antihelmintică, Crema cu Gălbenele și Propolis, Balsamul Gel Gheara Diavolului, Crema Hyper-reum, Crema cu Untul-pământului, Arnică și Petrol, Uleiul esențial de Cimbru și Sarea de baie Hyper Reum sau Flori de Fân de la Hypericum.
Cutie de carton cu plantă uscată
℮ 30 g
Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
|
Comenzi telefonice: 08:00 – 16:00
Despre Noi
Politica de utilizare
Info Client
Resources
Platforma B2B
Inregistreare partener.