Ceai Peliniță vrac – Rol de susținere a diviziunii celulare normale
Ceaiul de Peliniță este deosebit de util în susținerea proceselor de diviziune celulară astfel încât acestea să se producă normal, fără erori sau abnormalități. De asemenea, acesta este o sursă de artemisinină, compus cu acțiune antimalarică. Limitarea proceselor ce ar putea cauza erori de diviziune celulară este un demers cu atât mai necesar cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism.
Acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. În astfel de cazuri, când sistemul imunitar funcționează în condiții suboptimale, acesta nu poate elimina eficient celulele aberante ce pot lua naștere ca urmare a producerii unor erori de diviziune. Multiplicarea necontrolată a acestor celule poate avea efecte periculoase asupra organismului, de aceea limitarea producerii erorilor de diviziune și eliminarea celulelor aberante trebuie susținute. De asemenea, prezența tot mai răspândită a compușilor cu acțiune perturbatoare asupra echilibrului hormonal (disruptori hormonali), în alimentele, cosmeticele și produsele de îngrijire personală, poate suprasolicita sistemul endocrin generând diverse neplăceri precum dereglări ale ciclului menstrual.
Așadar, atunci când dorim să limităm efectele negative ale inflamației și stresului oxidativ din organism și generarea de erori de multiplicare celulară, aceste deziderate pot fi susținute cu ajutorul curelor cu ceaiuri și suplimente pe bază de plante cu efect antioxidant, citotoxic și depurativ precum infuzia de Peliniță. Mai mult, produsele pe bază de Peliniță pot contribui și la reducerea inflamației din organism, reducerea stărilor febrile, eliminarea paraziților (în special Plasmodium falciparum) sau împiedicarea înmulțirii microorganismelor patogene. Folosită extern, Pelinița are proprietăți: antimicrobiene, bactericide și antiinflamatoare.
Părți aeriene de Peliniță (Artemisia annua).
Plantele medicinale folosite ca materie primă pentru ceaiurile Hypericum sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau viruși patogeni.
Pentru realizarea Ceaiului de Peliniță, au fost folosite plante nemodificate genetic, obținute din flora spontană a țării noastre. Părțile aeriene de Peliniță au fost culese manual, cu precădere la începutul perioadei de înflorire (iulie-septembrie) pentru o concentrație cât mai mare a substanțelor active (în special Artemisinina), apoi uscate la temperaturi menajante (mai mici de 40°C) păstrându-și, așadar, proprietățile benefice. Nu au fost folosite tratamente chimice sau iradiante.
Ceaiul de Peliniță este recunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, antimalarice și citotoxice pentru celulele modificate (rezultate din erori de diviziune). Acesta este recomandat și în calmarea stărilor febrile, a durerilor de ureche și a inflamațiilor ganglionare. În plus, compușii activi (de ex.: flavone – apigenină, luteolină, acacetină; cumarine – cumarină, scopoletină, esculetină, scopolină; acizi fenolici – acid clorogenic, cumarinic, chininic; flavonoli – artemetină, rutină, mircetină, quercetină, astragalină, eupatină, kempferol, laricitrină; compuși pelinici, lactone sescviterpenice – artemisinină, uleiuri volatile – tuionă, aicaitol, vitamine, minerale) din părțile aeriene ale acestei specii contribuie și la: limitarea proceselor inflamatorii din organism, combaterea stresului oxidativ și inducerea menstruației atunci când aceasta întârzie. Astfel, printre virtuțile ceaiului de Peliniță se numără acțiunea: citotoxică, antitumorală, depurativă, antiinflamatoare, antioxidantă, antivirală, antiparazitară, antimalarică, febrifugă, emenagogă, antimicrobiană și diuretică. Folosit extern, Ceaiul de Peliniță are o acțiune: antiseptică, antiinflamatoare, bactericidă și analgezică.
Pelinița (Artemisia annua), cunoscută și drept Pelin-dulce, Coada-raiului, Drăgun, Lobojană, Mălin sau Lemnul Maicii-Domnului, este o plantă erbacee, anuală, aromatică, ce face flori galben-verzui mici și este parte din familia Asteraceae (din care fac parte Tarhonul, Margaretele sau Floarea-soarelui). Deosebit de utilă pentru conținutul în compusul cu acțiune antimalarică – artemisinină, această specie poate fi întâlnită atât în fora spontană, cât și mai ales cultivată. Pelinița poate ajunge la înălțimi medii de până la 50-150 cm, preferă solurile ușoare, bine drenate și iubește soarele, având ca temperaturi optime de creștere intervalul 20-25°C. Deși originară din zonele temperate ale Asiei, specia a fost naturalizată și pe continentele European, American și Australian. Deși este cultivată în special pentru obținerea artemisininei, ocazional Pelinița este folosită alături de alte specii de Pelin (alb, negru) la aromatizarea diferitelor băuturi alcoolice (bittere, absint, vermut, pelinkovac ș.a.)
Pelinița este cunoscută și folosită încă din Antichitate, fiind utilizată sub formă de decoct sau cataplasme pentru calmarea durerilor de ureche sau a inflamațiilor ganglionilor limfatici. De asemenea, Pelinița este o plantă foarte apreciată și în medicina tradițională Chineză, unde este folosită pentru calmarea stărilor febrile. În tratatele moderne de fitoterapie, produsele obținute din părțile aeriene ale acestei plante sunt menționate ca având un efect puternic antioxidant (top 4 pe scara ORAC la categoria plante medicinale). Acesta se datorează conținutului crescut în compuși fenolici precum: cumarinele, flavonele, flavonolii și acizii fenolici, în prezent, fiind identificate peste 50 de astfel de compuși diferiți. Împreună cu ceilalți compuși activi ai plantei, flavonoidele le conferă preparatelor derivate din Peliniță proprietăți antitumorale și cardioprotectoare tot mai studiate în prezent. Conform studiilor recente, efectul antitumoral al Peliniței este potențat de către asocierea cu suplimente cu fier. De asemenea, izoflavonele conținute în preparatele pe bază de Peliniță au o acțiune slab estrogenică ce stimulează pornirea menstruației atunci când aceasta întârzie.
Totuși, deși are numeroase calități sanogene, Pelinița este recunoscută în special pentru proprietățile sale antimalarice. Conținutul său bogat în artemisinină, o lactonă sescviterpenică, este ceea ce i-a conferit cea mai mare notorietate în lumea științifică. Descoperirea acestui compus a fost făcută de către cercetătoarea chineză Tu Youyou în timpul războiului din Vietnam, în cadrul Proiectului 523, menit să găsească o alternativă pentru tratamentul cu clorochină ce devenise ineficient în cazul unor forme rezistente de malarie. După o căutare extensivă și numeroase încercări eșuate, aceasta și-a dat seama că extracția compusului antimalaric putea fi făcută doar la temperaturi scăzute, artemisinina devenind volatilă și proprietățile antimalarice fiind inactivate prin extracția la peste 40°C. Ca urmare a descoperirii artemisininei și a dihidroartemisininei, cercetătoarea a primit premiile Nobel și Lasker.
În prezent Pelinița este studiată și pentru efectele sale antivirale, posibil utile contra virusului SARS-Cov-2. Aceasta a fost folosită empiric, în Madagascar, alături de alte specii de plante medicinale, pentru obținerea unei băuturi cu proprietăți protectoare împotriva COVID-19, însă efectele sunt încă nedemonstrate la nivel științific.
Intern: infuzie din 1-2 lingurițe de plantă la 200 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 30 minute, apoi se strecoară și se beau repartizat 2-3 căni pe parcursul zilei. În cazul în care se dorește consumarea Ceaiului de Peliniță pe o perioadă mai lungă de timp, se recomandă pauze de câte 1 lună după fiecare 3 luni de administrare.
Extern: infuzie sau decoct din 10g plantă la 500 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat acoperită timp de 30 minute apoi se strecoară și se folosește contra durerilor cauzate de către inflamarea ganglionilor limfatici, a durerilor de urechi de natură infecțioasă și pentru menținerea sănătății cavității bucale, a pielii, scalpului și părului. Se poate utiliza pentru: clătiri ale gurii/gargară, comprese, cataplasme, spălături locale, băi de șezut, picături introduse în canalul auditiv ș.a.m.d.
Pentru o acțiune antioxidantă și citotoxică mai puternică sau pentru un efect antimalaric, se recomandă asocierea cu Hyper Artemisin (capsule)!
Se poate asocia cu ucces și cu: Fier organic (capsule sau sirop), Imunobor D3 1.000 U.I. (capsule), Hyper Antiviral (capsule), Ceaiul Antigripal și Tinctura Antigripală, Vitacan Răceală și Gripă (capsule), Naturasp (capsule), Ceaiul Antibronșitic și Tinctura Antibronșitică, Hyper-Bron (capsule), Hyper-Astm (capsule), Hyper Grip (capsule), Antialergic (capsule, ceai, tinctură), Vitacan Forte (capsule), Tinctura și capsulele de Echinacea, Antifumat (capsule), Siropul contra Tusei (cu sau fără zahăr), Siropul de Ridiche neagră cu Propolis, Siropul de Brad cu Propolis, și cu Sirop de Pătlagină de la Hypericum.
℮ 50 g
Nu se utilizează de către persoanele alergice la plante din Fam. Asteraceae /Compositae și de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Nerecomandat femeilor însărcinate sau care alăptează.
• Persoanele care urmează tratamente medicamentoase sau care se află sub supraveghere medicală (în special pentru insuficiență hepatică sau renală severă, probleme de coagulare a sângelui, tensiune arterială scăzută, forme de cancer sensibil la hormoni) sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei;
• Persoanele care urmează tratamente care influențează coagularea sângelui (de ex., aspirină, ibuprofen, clopidogrel, diclofenac, warfarină, heparină ș.a.) și cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale trebuie să consulte specialistul înainte de utilizarea produsului;
• A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic;
• A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici;
• Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
|