0
SHOPPING CART

Capsule Protector Ficat

Prețul inițial a fost: 41,00 lei.Prețul curent este: 35,00 lei.
Capsule Protector Ficat – produs Hypericum Impex, supliment alimentar natural cu rol adjuvant în menținerea sănătății ficatului.
In stock
Adaugă la FavoriteAdaugă la Favorite10
Livrare gratuita la comenzi mai mari de 180 RON
Retur produs in …zile.
SKU: 6422572000174

Descriere

Capsule Protector Ficat

Capsule Protector FicatSupliment alimentar cu rol adjuvant în menținerea sănătății ficatului.

Caracteristici generale Protector Ficat:

Suplimentul alimentar Protector Ficat este un produs concentrat, obținut din plante medicinale, cu proprietăți fitoterapeutice deosebite. Asocierea de plante a fost atent gândită pentru protejarea și susținerea funcției hepatice. Datorită extractelor de Brusture, Rostopască, Armurariu și Aloe-vera conținute, produsul contribuie la buna funcționare a sistemului hepatobiliar prin susținerea funcțiilor de regenerare și detoxifiere a hepatocitelor, funcția secretorie – de producere a bilei și cea metabolică de procesare a glucidelor și proteinelor. De asemenea, alături de pulberea de Spirulină, aceste extracte contribuie și la echilibrarea profilului lipidic seric, ușurarea digestiei și reglarea tranzitului intestinal lent. Nu în ultimul rând, formula holistică și metoda unică de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmată de atomizarea sa) a capsulelor Protector Ficat le conferă acestora proprietăți calmante și regenerante asupra mucoasei intestinale, având o acțiune antiinflamatoare și de limitare a proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului intestinal, cu efecte benefice asupra digestiei, imunității și a sănătății metabolice. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând prin intermediul său noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce duc la modularea microbiotei intestinale și la amplificarea efectului hepatoprotector, antihepatotoxic, hepatoregenerator, hipocolesterolemiant, detoxifiant, digestiv, colecistokinetic, antioxidant, antiinflamator, imunomodulator și antispastic al ingredientelor naturale conținute.

Susținerea funcției de detoxifiere și regenerare a ficatului, precum și menținerea sănătății metabolice sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). De asemenea, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prevalenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, a tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și, foarte important, a răspunsului imun.

Vedem, astfel, că inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură hepatică, metabolică, renală, cardiovasculară, autoimună, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pentru un timp îndelungat are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Cel mai adesea, aflarea prelungită într-o stare de inflamație sub-clinică crește, printre altele, riscul de afectare a digestiei, cu o reducere a absorbției nutrienților și o afectare a mucoasei gastrice și intestinale. Astfel, digestia, în special pe fondul unor dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale (disbioze ce pot cauza intoleranțe alimentare), dar și a unor dereglări de natură hepatobiliară („bilă leneșă”, „ficat gras”) sau pancreatică (producție insuficientă de enzime digestive), poate avea de suferit, afectarea sa devenind evidentă odată cu apariția balonării, meteorismului, arsurilor gastrice asociate sau nu cu reflux gastroesofagian, a stărilor de greață, inapetență sau a poftelor alimentare exagerate. Nevoia menajării sistemului nostru digestiv, în care ficatul are un rol major, devine și mai evidentă în perioadele stresante când nu putem avea mese regulate, de sărbători, când consumăm alimente grele și după episoadele de post, când facem trecerea de la o alimentație restrictivă la una mai permisivă. În plus, ficatul nostru are nevoie de protecție și susținere pentru a se regenera și după abuzul de alcool, lipsa de somn, fumat, intoxicarea cu anumite substanțe, în perioadele de convalescență sau dacă urmăm anumite tratamente medicamentoase care suprasolicită funcția de detoxifiere a acestui organ.

Deși sursele de stres ce ne pot perturba buna funcționare a sistemului hepatobiliar sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază extracte din plante medicinale cu proprietăți hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, antihepatotoxice, detoxifiante, antispastice, colecistokinetice, hipocolesterolemiante și antioxidante – precum capsulele Protector Ficat de la Hypericum – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru a minimiza cât mai mult riscul apariției problemelor hepatobiliare cauzate de factorii exogeni și endogeni de stres, ajutând la restabilirea funcțiilor hepatice și biliare normale.

Ingrediente Protector Ficat (300 mg/cps):

Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) – 165 mg, din: rădăcină de Brusture (Arctium lappa) – 90 mg și părți aeriene de Rostopască (Chelidonium majus) – 75 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză); extract standardizat (min. 80% Silimarină) din fructe de Armurariu (Silybum marianum) – 60 mg; pulbere de Spirulină (Arthrospira platensis) – 60 mg; extract hidroetanolic (200:1) din gel de Aloe-vera – 15 mg.

Informații nutriționale Per porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per capsulă

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Extract din rădăcină de Brusture 540 mg ** **
Extract din părți aeriene de Rostopască 450 mg ** **
Extract din fructe de Armurariu, din care:

· Silimarină (min. 80%)

360 mg

288 mg

**

**

**

**

Pulbere de Spirulină 360 mg ** **
Extract din gel de Aloe-vera 90 mg ** **

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011

**Nu a fost stabilită VNR

Detalii Protector Ficat:

Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.

De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.

Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.

Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.

Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.

Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din: rădăcini de Brusture și părți aeriene de Rostopască ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. După extracție, în soluția obținută au fost înglobate și extractul de Armurariu (min. 80% Silimarină), pulberea de Spirulină și extractul din gel de Aloe-vera. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.

În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 4 plante medicinale cu cei generați în urma procesului de fermentație și cu cei din pulberea de Spirulină, suplimentul Protector Ficat de la Hypericum acționează pe mai multe planuri (detoxifiant, hepatoprotector, hepatoregenerator, antihepatotoxic și antispastic) pentru a proteja sănătatea ficatului, a susține procesele de regenerare hepatică, a optimiza procesele de detoxifiere, a susține metabolismul energetic al corpului și a regla funcțiile digestive. Mai mult, produsul este și un bun antispastic și colecistokinetic, asistând funcționarea corectă a colecistului și reglând tranzitul intestinal lent. De asemenea, acesta contribuie la limitarea absorbției intestinale a colesterolului și a lipidelor, normalizând nivelul colesterolului seric și echilibrând raportul HDL : LDL. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare; taninuri, polifenoli, flavonoide – campferol, quercetină, rutină, silimarină, silibină, silicristină, silidianină, betaină hidroclorică; lipide – acizi grași omega-3, acid linoleic, GLA, acid oleic, acid palmitic; aminoacizi – cisteină, glicină, acid L-glutamic, acid δ-1-2-amino-butiric, δ-1-leucină; fitosteroli – campesterol, stigmasterol; acizi fenolici – cafeic, clorogenic; uleiuri esențiale; vitamine și minerale) din extractele naturale conținute contribuie și la: limitarea proceselor inflamatorii de la nivel hepatic și din întreg organismul, stimularea secreției sărurilor biliare și evacuării vezicii biliare, eliminarea toxinelor din organism, normalizarea tranzitului intestinal, modularea răspunsului imun, calmarea mucoaselor gastrointestinale, menținerea diviziunii celulare normale și distrugerea celulelor aberante (în special la nivel hepatobiliar și gastrointestinal), ameliorarea spasmelor musculare și a durerilor menstruale, normalizarea nivelelor colesterolului, trigliceridelor și a glucozei din sânge (glicemie). Astfel, printre proprietățile suplimentului Protector Ficat se numără acțiunile: antihepatotoxică, hepatoregeneratoare, hepatoprotectoare, colecistokinetică, detoxifiantă, antispastică, antioxidantă, antiinflamatoare, digestivă, imunomodulatoare, tonic amară, hipocolesterolemiantă, hipoglicemiantă, vitaminizantă, mineralizantă, pre-, pro- și postbiotică.

Prezentarea compușilor activi din Protector Ficat:

Brusturele (Arctium lappa) este o plantă erbacee bianuală, din familia Asteraceae. Acesta este cultivat (în special în Japonia, Coreea, Italia) pentru rădăcinile sale bogate în substanțe nutritive și cu importanță fitoterapeutică, însă crește și spontan sub formă de buruiană pe solurile bogate în humus și azot. Brusturele este o plantă cunoscută și folosită atât în medicina tradițională a Europei, cât și în America sau Asia, cu scopul principal de a „curăța sângele”. Derivatele din rădăcina de Brusture sunt o sursă bogată de săruri și minerale, având proprietăți tonice la nivel hepatobiliar datorită gustului lor amar. Principiile amare conținute de plantă stimulează sucurile digestive și secreția biliară, ușurând digestia, iar inulina prezentă în rădăcină ajută la reglarea tranzitului intestinal prin proprietățile sale prebiotice. Folosite intern, preparatele din Brusture susțin procesele de detoxifiere ale ficatului și purificarea întregului organism prin stimularea secreției și excreției urinei de către rinichi. Astfel, prin eliminarea urinei este stimulată și eliminarea acidului uric, cu efecte benefice asupra sistemului articular. În plus, Brusturele favorizează eliminarea toxinelor și prin transpirație, având un efect reglator asupra glandelor sudorifice. Nu în ultimul rând, consumarea regulată a produselor pe bază de Brusture poate avea un efect hipoglicemiant și de reducere a tensiunii arteriale.

Folosit exterior, extractul de Brusture are o acțiune astringentă, antiseboreică (fiind indicat pentru tenurile grase sau cu probleme), antimicotică și antiseptică (eficient împotriva acneei, eczemelor, mătreții, ulcerațiilor de la nivelul mucoasei bucale), antiinflamatoare, emolientă și ușor hemostatică, fiind util în refacerea epidermei lezate și a celei afectate de negi, pete pigmentare, răni și ulcerații. Mai mult, acesta contribuie la menținerea sănătății țesutului epitelial prin acțiunea sa antioxidantă și anti-îmbătrânire. De asemenea, folosirea frecventă a produselor pe bază de Brusture la clătirea părului stimulează creșterea și regenerarea podoabei capilare. Pe scurt, Brusturele: susține mecanismele naturale de apărare ale organismului, stimulează procesele naturale de eliminare a toxinelor de către organism, îmbunătățește digestia, funcția renală și cea hepatobiliară, normalizează glicemia și protejează sănătatea pielii și a părului. În produsul de față, extractul de Brusture sinergizează cu cel de Păpădie și cu cel de Sunătoare pentru a proteja funcția hepatobiliară și a detoxifia organismul.

Rostopasca (Chelidonium majus), cunoscută și drept Măselariță, Buruiană-de-cele-sfinte, Buruiană-de-negei, Plescăniță, Mac sălbatic sau Negelariță este o plantă erbacee perenă, spontană sau cultivată, din familia Papaveraceae (cunoscută și drept familia Macilor). Toxică dacă este consumată în stare crudă, Rostopasca are un miros caracteristic, iritant și un gust deosebit de amar și ușor înțepător. Poate fi găsită crescând spontan din regiunile de câmpie, până în zonele montane (max. 800-1000 m), preferând locurile umbroase din păduri, tufărișuri, stâncării, grădini sau alte zone perturbate de către activitatea umană. Originară de pe continentul European și din vestul Asiei, în prezent specia cunoaște o răspândire vastă și pe teritoriul Americii de Nord. Denumirea populară a plantei (Negelariță) indică tradiția de folosire a plantei pentru îndepărtarea negilor provocați de viruși. De asemenea, se mai numește și Iarba-rândunelei sau -rândunicii deoarece înflorește în perioada întoarcerii acestor păsări din regiunile calde.

Folosită încă de pe vremea lui Plinius cel Bătrân și a lui Dioscoride, Rostopasca a avut nenumărate întrebuințări medicinale, atât umane cât și veterinare, de-a lungul timpului. Aceasta s-a dovedit deosebit de utilă în combaterea problemelor de natură hepatobiliară, fiind cel mai adesea folosită pentru stimularea secreției biliare și a eliberării sale în duoden. De asemenea, a fost folosită pentru liniștirea tusei convulsive, a crizelor de astm, pentru calmarea durerilor de cap, ușurarea digestiei și eliminarea balonării. Extern, preparatele din Rostopască au fost utilizate contra durerilor de picioare, problemelor cutanate de natură infecțioasă sau inflamatorie, contra durerilor de dinți, a problemelor de la nivelul ochilor și a scalpului, și contra mușcăturilor de șarpe și a înțepăturilor de insecte. Date fiind numeroasele întrebuințări și efecte terapeutice, este lesne de înțeles de ce Rostopasca a apărut în scrierile multor experți în botanică și plante medicinale precum: John Gerard, Juliette de Baïracli Levy sau Maurice Mességué. Mai mult, în prezent, țări precum Franța, Germania și Elveția au dezvoltat numeroase formule de medicamente ce au ca ingredient major Rostopasca.

Pe scurt, fitoterapia modernă recomandă preparatele pe bază de Rostopască în problemele hepatice (în special cele de natură virală), în cazul atoniei colecistului, a indigestiei, a nivelelor crescute de colesterol și glucoză în sânge, a spasmelor tractului gastrointestinal, a durerilor în piept, a tensiunii arteriale crescute, a tusei convulsive și a migrenelor. Se remarcă și o acțiune citotoxică, antimitotică (carioclazică, similară cu cea a Brândușei-de-toamnă) și una antilitogenică (împotriva formării pietrelor), în special la nivelul colecistului pentru derivatele din Rostopască. De asemenea, compușii biologic-activi conținuți de către aceste preparate au o acțiune antihepatotoxică și de regenerare a ficatului. Mai exact, principiile amare conținute de către frunzele acestei specii sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele sale hepatostimulatoare și colecistokinetice. Este important de remarcat faptul că aceste efecte se obțin DOAR prin resimțirea gustului amar! Astfel, odată cu stimularea receptorilor pentru gustul amar, are loc o reacție automată a organismului, prin care se crește secreția salivară și cea a glandelor cu secreție internă.

De asemenea, datorită proprietăților narcotice și spasmolitice asupra centrilor nervoși superiori, Rostopasca este utilă ca adjuvant și în calmarea spasmelor – în special ale mușchilor netezi din regiunea coronariană și cea a tractului gastrointestinal superior. Aceasta are o acțiune pozitivă și în cazurile de nervozitate, anxietate, agitație sau insomnie. Nu în ultimul rând, specia poate fi folosită extern, pentru calmarea durerilor de picioare, articulații și dinți, pentru eliminarea mătreții de la nivelul scalpului, pentru combaterea infecțiilor virale, bacteriene și fungice și pentru îngrijirea problemelor de natură inflamatorie și a plăgilor.

Armurariul (Silybum marianum), cunoscut și drept Argințică-de-grădină, Armurar, Buruiana-armurării, Crăpușnic, Scaiul Sf. Mării sau Scai-pestriț, este o plantă erbacee perenă, anuală sau bienală, cultivată, rar subspontană, din familia Asteraceae/Compositae (din care fac parte și Floarea-soarelui, Cicoarea, Anghinarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Pelinul, Tarhonul și multe altele). Datorită utilității sale ca plantă medicinală, apicolă și uneori alimentară, Armurariul este cultivat în numeroase țări din Europa, precum Italia, Franța, Polonia, Austria, Germania sau Ungaria. În România, zonele favorabile culturii acestei plante sunt Câmpiile Bărăganului, Burnasului, Olteniei și Timișului.

Utilizarea Armurariului ca plantă medicinală în Europa este consemnată începând cu anul 1595 când acesta era folosit ca tonic-amar. Utilă atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea animală, planta a fost folosită în popor pentru combaterea Antraxului (dalac) la vite. Din secolul al XVIII-lea acesta începe să fie folosit ca medicament pentru afecțiunile de natură hepato-biliară. Mai mult, Armurariul apare înscris și în Farmacopeea homeopatică din India unde este recomandat pentru obținerea preparatelor homeopatice destinate protejării ficatului și regenerării acestuia în episoadele acute sau cronice de hepatită. În prezent, fitoterapia modernă recomandă preparatele pe bază de fructe și semințe de Armurariu în cazul leziunilor hepatice, atoniei colecistului, indigestiei, intoxicației etanolice, hipercolesterolemiei, inflamației și stresului oxidativ de la nivelul hepatic, și rezistenței la insulină. Compușii biologic-activi conținuți de către aceste preparate au o acțiune de detoxifiere a ficatului și de stimulare a activității vezicii biliare. Mai exact, principiile amare conținute de către frunzele acestei specii sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele sale hepatostimulatoare și colecistokinetice. Este important de remarcat faptul că aceste efecte se obțin DOAR prin resimțirea gustului amar! Astfel, odată cu stimularea receptorilor pentru gustul amar, are loc o reacție automată a organismului, prin care se crește secreția salivară și cea a glandelor cu secreție internă.

Responsabilă de efectele antihepatotoxice și hepatoregeneratoare este Silimarina. Aceasta este considerată ca fiind cel mai important compus activ din Armurariu și se regăsește cu precădere în semințele fructului acestei specii, în concentrații de 4-6%. Silimarina este un flavonolignan complex ce conține un amestec de polifenoli precum flavonolignanii: silibină A și B, izosilibină A și B, silicristină, izosilicristină și silidianină; și flavonoidul taxifolină. Majoritatea extractelor înalt-purificate conțin doar silibinină, o fracție a silimarinei care este formată din silibina A și B, în proporții egale. Silimarina și derivatul său silibinina sunt compuși deosebit de utili în menținerea sănătății hepato-biliare deoarece au capacitata de a bloca intrarea toxinelor în interiorul celulelor hepatice, stimulând totodată și sinteza proteinelor care ajută la regenerarea hepatocitelor. Acestea reduc inflamația și combat acțiunea radicalilor liberi de la nivelul hepatic. De aceea, suplimentarea cu produse ce conțin aceste substanțe este foarte eficientă atunci când se urmărește regenerarea ficatului afectat de diverse afecțiuni, alimentație nesănătoasă, odihnă necorespunzătoare, fumat sau abuz de medicamente sau alcool.

Mai mult, cercetările recente au evidențiat și alte posibile efecte benefice ale Armurariului și Silimarinei. Astfel, datorită proprietăților antiinflamatoare, antioxidante și imunomodulatoare, acest compus ar putea fi util în protejarea pielii față de agresiunile factorilor de mediu (chimicale, raze UV). De asemenea, cercetările continuă și în cazul posibilelor proprietăți anticancerigene și antifibrotice ale Silimarinei, precum și a capacității sale de a îmbunătăți cogniția (efect observat într-un model murin). Nu în ultimul rând, Armurariul (posibil datorită Silimarinei) are și efecte chelatoare asupra fierului fiind investigat pentru dezvoltarea unui potențial tratament pentru persoanele cu beta-talasemie ce suferă de exces de fier din cauza transfuziilor de sânge regulate.

În concluzie, derivatele din Armurariu ajută la protejarea și regenerarea ficatului, susținând astfel procesele de detoxifiere ale organismului și îmbunătățirea digestiei. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare, saponozide, flavonoide lignanice – silimarină, silibină, silicristină, silidianină, betaină hidroclorică, lipide – acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, aminoacizi – cisteina, glicina, acidul L-glutamic, acidul δ-1-2-amino-butiric, δ-1-leucina, tiramina, polihidroxifenilcromone, acid fumaric, fitosteroli – campesterol, stigmasterol, uleiuri volatile, vitamine – tocoferol și minerale – K, N ș.a.) din fructele de Armurariu contribuie și la reducerea penetrării toxinelor în hepatocite, stimularea producției de noi celule hepatice, stimularea colecistului și reducerea stresului oxidativ și a inflamației la nivel hepatic. Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Armurariu se numără acțiunea: tonic-amară, colagogă, coleretică, hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, antihepatotoxică, detoxifiantă, antioxidantă, antiinflamatoare, eupeptică și digestivă. Extern, Armurariul ajută la reducerea efectelor fotoîmbătrânirii, întreținerea părului și a tenului sensibil și tratarea eczemelor.

Spirulina (Arthrospira platensis) este o cianobacterie folosită din timpuri străvechi de către popoarele mezoamericane, precum aztecii, pentru proprietățile sale hrănitoare. Tot pentru proprietățile sale deosebit de nutritive, aceasta este cultivată și consumată în mod tradițional de către oamenii din zona lacului Chad, Africa. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a afirmat faptul că Spirulina este un aliment foarte potrivit, fiind bogat în fier și proteine, și putând fi administrat în siguranță și copiilor. Practic, din literatura de specialitate aflăm că, Spirulina este bogată în: aminoacizi (conținând toți aminoacizii esențiali), vitamine (în special complexul vitaminic B), minerale (în special Fe și Mg) și oligoelemente. Spre exemplu, 100 g de Spirulină pot furniza de peste 3 ori cantitatea zilnică necesară de vitamina B2, de peste 2 ori cantitatea necesară de vitamina B1 și cea de fier, și aproape 100% din cantitatea zilnică de magneziu, vitamina B3 și vitamina B5.

Mai mult, aceasta este și o sursă de omega 3 (ALA, SDA, EPA, DHA), acizi grași ce sunt recunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatoare, de echilibrare a fracțiilor de colesterol și de reducere a trigliceridelor sanguine. În plus, fiind o cianobacterie (în trecut a fost considerată o algă albastră), Spirulina conține un pigment numit ficocianină, compus ce are proprietăți antioxidante și de stimulare a celulelor stem. În concluzie, numeroase studii științifice au indicat faptul că Spirulina poate: contribui la întârzierea procesul de îmbătrânire, limita procesele inflamatorii din organism, normaliza flora intestinală, echilibra grăsimile și colesterolul din sânge, fortifica funcția inimii, contribui la tonifierea fizică și nervoasă și energiza întreg organismul. Astfel, aceasta este un bun adjuvant în: episoadele de convalescență sau de efort fizic și psihic, în detoxifierea organismului (există studii care arată faptul că ficocianina din Spirulină reduce acumularea de arsenic în organism), în curele de slăbire (limitează pierderea de masă musculară și absorbția amidonului), în întărirea imunității și în problemele de natură inflamatorie, cardiovasculară sau nutrițională.

Aloe-vera (sin. Aloe barbadensis Mill., Aloe indica Royle, Aloe vulgaris Lam.) este o plantă cu frunze suculente, sempervirentă, perenă ce face parte din familia Asphodelaceae (ce conține cca 40 de genuri și 900 de specii, majoritatea cu rol ornamental). Aceasta este originară din peninsula Arabică, însă, în prezent, crește spontan în multe regiuni (semi-)tropicale și aride de pe glob. De asemenea, aceasta este și o importantă plantă de cultură, fiind cultivată în scop ornamental sau pentru utilizări fitoterapice și cosmetice. Aloe vera este una dintre cele mai vechi și cunoscute plante medicinale folosite de către om, fiind apreciată încă din Antichitate. Deși considerată invazivă în multe regiuni ale lumii, această specie este și foarte apreciată în cosmetică și fitoterapie datorită a două produse de extracție ce se obțin din frunzele sale. Aceste produse derivate sunt gelul (extras din centrul frunzelor, cu o consistență mucilaginoasă) și latexul (denumit și acibar sau suc de aloe, care este de culoare maro și are un gust foarte amar). Frunzele de Aloe sunt deosebit de valoroase din punct de vedere fitoterapeutic, ele conținând cca 110 compuși activi, conform unor surse de specialitate, sau chiar peste 200 de compuși cu potențial bioactiv, conform altor păreri din lumea științifică. În mare, toți compușii activi din frunzele de Aloe fac parte din 6 mari clase de constituenți: cromonă și derivații săi glicozidici, antrachinonă și derivații săi glicozidici, cumarine și fenilpropanoide, fenilpirone și derivați fenolici, flavonoide, fitosteroli și alți compuși încă neidentificați. De asemenea, din punct de vedere nutrițional, frunzele de Aloe conțin și numeroase enzime, 20 de minerale, 18 aminoacizi și 12 vitamine.

Așadar, printre cei mai importanți compuși activi regăsiți în frunzele de Aloe amintim: mucilagiile și mucopolizaharidele (acemannan), fitosterolii (cicloartanol, lofenol), saponinele, creatinina, aloe-emodina, aloetina, aloina, lignina, acizii organici (barbaloin, acid salicilic), vitaminele (A, C, E, acid folic), aminoacizii (leucină, izoleucină, lizină, valină, triptofan, metionină, fenilalanină, treonină) și mineralele (calciu, magneziu, potasiu, fosfor). Acest conținut impresionant de nutrienți și compuși biologic-activi recomandă planta de Aloe ca fiind un excelent tonic general. Folosit intern, extractul de Aloe contribuie la funcționarea optimă a sistemului digestiv și la echilibrarea metabolismului. Datorită mucilagiilor și polizaharidelor, a enzimelor și a polifenolilor conținuți, gelul de Aloe acționează la nivelul mucoasei tubului digestiv, favorizând restabilirea pH-ului normal (efect alcalinizant), modulând microbiota intestinală și procesele inflamatorii, contribuind, astfel, la calmarea și regenerarea acesteia. Prin stimularea tranzitului intestinal (peristaltism) și regenerarea mucoasei intestinale, produsele pe bază de Aloe au o acțiune antidiareică sau ușor laxativă (în funcție de caz). Mai mult, gelul de Aloe este și un excelent protector hepatic, favorizând procesul natural de detoxifiere și regenerare al celulelor hepatice care pot fi afectate ca urmare a administrării de medicamente, a stresului, fumatului, alimentației iraționale și a excesului de alcool. Nu în ultimul rând, extractul de Aloe are și o activitate antioxidantă naturală ridicată datorită polifenolilor. Această activitate îl recomandă în combaterea efectelor negative ale stresului oxidativ de la nivel celular, stres ce este asociat maladiilor cardiovasculare, neurodegenerative, inflamatorii, cancerelor și îmbătrânirii precoce.

Derivatele pe bază de Aloe sunt o alegere bună și în cazul curelor de slăbire sau de detoxifiere, conținutul în saponine și glicozide al acestora având o acțiune detoxifiantă asupra organismului și proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Aloe vera are un rol adjuvant și în normalizarea nivelului glicemiei sau al colesterolului din sânge, contribuind la menținerea sănătății metabolice și cardiovasculare datorită unor compușilor precum fitosterolii. Conform studiilor științifice recente, derivatele de Aloe au și proprietăți antiinflamatoare, de stimulare a procesului natural de regenerare celulară, antiproliferativă sau antispasmodică. Clasa de compuși care au prezentat o astfel de acțiune în cadrul studiilor in vivo și in vitro a fost cea a cromonelor. Acești compuși au fost documentați ca având și o acțiune anti-HIV, antioxidantă, antialergică și antiastmatică. Vedem, deci, că Aloe vera este un bun adjuvant și în reducerea statusului inflamator din organism, cu efecte ce se pot resimți la toate nivelele, de la calmarea durerilor articulare și până la reducerea severității simptomelor asociate alergiilor.

Numeroșii compuși activi pe care această plantă îi conține și interacțiunile complexe dintre ei sunt un real ajutor și când sunt folosiți extern. Astfel, produsele cosmetice și dermatocosmetice pe bază de Aloe sunt ideale în menținerea sănătății pielii (epiteliului) prin calmarea acesteia, asigurarea hidratării, menținerea supleței și grăbirea regenerării țesuturilor afectate. Proprietățile vulnerare și hidratante ale gelului de Aloe sunt cunoscute din timpuri străvechi, acesta fiind soluția preferată de mulă lume chiar și în zilele noastre pentru calmarea arsurilor solare sau de altă natură. De asemenea, prin proprietățile antibacteriene, antifungice și antivirale ale platei, gelul de Aloe este un bun aliat și în tratarea rănilor superficiale, având o acțiune dezinfectantă și reepitelizantă. Totuși, beneficiile utilizării externe ale plantei nu se limitează doar la nivel epitelial, Aloe fiind eficientă și în hidratarea părului uscat și casant fără a-l încărca. Similar, prin acțiunea antifungică și răcoritoare, gelul de Aloe este o alegere înțeleaptă în ritualul de îngrijire al scalpului iritat, deshidratat, care prezintă mătreață sau prurit. Nu în ultimul rând, produsele care conțin extracte din Aloe sunt utile și în combaterea plăcii dentare, calmarea mucoasei orale sau a celei nazale.

Prin conținutul bogat în nutrienți, extractul de Aloe vera îi asigură corpului uman o parte din necesarul zilnic de vitamine, minerale și aminoacizi esențiali. Deoarece produsul de față este un extract foarte concentrat de Aloe vera, acesta este echivalentul unei cantități mari de gel proaspăt. Datorită acestei forme de prezentare, capsulele sunt o variantă mult mai rapidă, sigură (având o stabilitate mult mai mare în timp față de gelul proaspăt care este foarte perisabil) și mai ușor de administrat, fiind necesare doze mai mici și eliminând neplăcerea acomodării la gustul specific al gelului de Aloe, pe care unii consumatori îl pot considera neplăcut (gustul amar este dat de conținutul în aloină). Pe scurt, acest supliment este recomandat celor care doresc: îmbunătățirea digestiei, reglarea tranzitului intestinal, detoxifierea organismului, calmarea inflamației gastrointestinale și combaterea statusului proinflamator, fortifierea sistemului imunitar, reglarea nivelului glucidelor și al lipidelor din sânge, reglarea metabolismului și tonifierea generală a organismului. Nu în ultimul rând, produsul este deosebit de util și în curele de slăbire deoarece contribuie la reglarea tranzitului intestinal, el acționând ca un laxativ ușor, ajută la combaterea auto-intoxicației ce poate apărea în cazul slăbirilor bruște ce eliberează în sânge numeroase toxine ce au fost stocate în țesutul adipos, ajută la normalizarea glicemiei prin stimularea sintezei și eliberării de insulină, crește rezistența la efort și oferă un aport suplimentar de enzime, vitamine, minerale și aminoacizi necesari bunei funcționări a organismului, dar care pot lipsi din cadrul unei diete restrictive.

Totuși, deși Aloe vera este o plantă cu nenumărate efecte benefice asupra corpului, trebuie menționat faptul că aceasta poate prezenta și efecte secundare nedorite. Acest lucru este mai ales valabil în cazul produselor slab calitative (contrafăcute, înalt-procesate, puternic aditivate), a sensibilităților individuale și a nerespectării instrucțiunilor de folosință indicate pe eticheta produselor ce conțin Aloe. Astfel, în cadrul unor studii destul de recente, s-au observat posibile efecte toxice ale consumului exagerat și cronic al produselor ce conțin derivați de hidroxiantracen. Deoarece și frunzele de Aloe vera conțin și ele o serie de astfel de compuși (de ex., aloe-emodină, emodină, aloină, dantron), există preocupări cu privire la existența unui potențial risc pentru sănătatea în special a consumatorilor cu un istoric îndelungat de consum al derivatelor din această specie. Astfel, deși derivații hidroxiantracenici au proprietăți sanogene în doze corespunzătoare, ei ajutând la stimularea peristaltismului și detoxifierea organismului, în cantități prea mari și la administrarea neîntreruptă, aceștia pot avea efectul opus, cauzând iritații la nivel gastrointestinal și, în cazuri foarte severe, chiar cancer. Foarte important de luat în considerare este și existența mai multor surse pentru acești derivați hidroxiantracenici, prezenți în deosebi în speciile cu proprietăți laxative și în hibrizi ai acestora (Rheum palmatum L., Rheum officinale Baillon, Cassia senna L., Rhamnus frangula L., Rhamnus purshiana DC. și diverse specii de Aloe, în principal Aloe ferox Miller). Acest aspect trebuie avut în vedere atunci când tocmai am încheiat o cură cu produse pe bază de Aloe și urmează să facem o pauză, deoarece nu este indicată înlocuirea acestei categorii de produse cu cele pe bază de alte specii care conțin derivați hidroxiantracenici! De exemplu, după o cură cu gel de Aloe, nu se recomandă începerea imediată a unei cure cu produse care conțin extracte de Crușin sau de Senna.

În ceea ce privește poziția Uniunii Europene și, inclusiv a țării noastre cu privire la acest subiect, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că derivații de hidroxiantracen din alimente pot îmbunătăți funcția intestinală, însă a atras atenția asupra faptului că utilizarea pe termen lung și consumul la doze mari sunt contraindicate din cauza unor potențiale probleme de siguranță, cum ar fi pericolul dezechilibrului electrolitic, al afectării funcționării intestinului și al dependenței de laxative. De asemenea, EFSA a constatat că a fost demonstrat faptul că derivatele de hidroxiantracen, precum aloe-emodina, emodină și substanța înrudită structural dantron sunt genotoxice și cancerigene in vitro. Astfel, produsele care conțin acești derivați sunt considerate nesigure și vor fi retrase din comerț. Din fericire, derivații de hidroxiantracen pot fi eliminați din preparatele botanice în cadrul producției printr-o serie de procese de filtrare din care rezultă produse care conțin substanțele respective numai în cantități reziduale, ca impurități.

Extractul de Aloe vera din produsul de față a fost testat și certificat ca având cantități neglijabile de hidroxiantracen și derivați ai acestuia (0,05 ppm). Astfel, acesta respectă legislația în vigoare și poate fi consumat în siguranță chiar și în cure de lungă durată, fiind o opțiune mai sigură chiar și decât gelul proaspăt obținut în casă. Cu toate acestea, deoarece nici un exces nu este bun, recomandăm luarea de pauze în cadrul administrării de lungă durată a oricărui produs derivat din Aloe (inclusiv a produsului de față), mai ales la doze crescute. Astfel, pentru curele îndelungate, este indicată luarea unei pauze de minimum 30 de zile la fiecare 3 luni de administrare neîntreruptă.

Mod de utilizare:

Adulți: 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule, după mesele principale, cu un pahar de apă sau ceai, timp de 2 săptămâni. După o pauză de 1 săptămână, cura se poate repeta.

Recomandăm renunțarea la fumat, la consumul cronic de alcool și la administrarea irațională (fără acordul unui specialist) de medicamente și/sau suplimente alimentare. În paralel, este indicată adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat, odihnă și hidratare corespunzătoare!

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul instant Liver Forte și Tinctura Hepatobiliară de la Hypericum!

Se poate asocia cu succes și cu: Hyper-Bil (capsule), Lecitină 1200 mg (capsule moi), Lecitină (Fosfatidilcolină) (capsule), Bitterul Taina Maramureșului, Bitterul Taina Plantelor (capsule, hidroalcoolic, hidroglicerinic), Armurariu (capsule, ceai, tinctură), Anghinare (capsule, ceai, tinctură, extract hidroglicerinic), Rostopască (ceai, tinctură), Gențiană (ceai, tinctură), Hyper-Detox (pulbere), Enzimax (capsule), Hyper Digestiv (capsule), Hyper Antioxidant (Forte) (capsule), Turmeric (capsule, pulbere), Seva de Mesteacăn (capsule, sirop), Ghimbir (ceai, sirop, capsule, pulbere, ulei esențial), Antialcool (capsule, ceai, tinctură), Hipocolesterolemiant (capsule), Natural Statine Forte (capsule), Acid Alfa-Lipoic (capsule), Sirop Elixirul vieții RO, Aloe vera (gel, capsule), Spirulină, Aloe și Cătină-albă (capsule), Spirulină (capsule, pulbere), Spirulină & Chlorella (comprimate), Cătină-albă (capsule, sirop), Chlorella (pulbere), Clorofilă lichidă, Oțetul Hepato-biliar sau Oțetul Antistres de la Hypericum.

Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Crema cu Rostopască, Balsamul Taina Plantelor, Hyper Gel Anticelulitic, Hyper VenoSan Gel, Gel Trombo Hyp, Crema Antiaging (cu sau fără factor de protecție SPF 30), Crema Întinerire cu Aur, Smirnă și Tămâie, Crema cu Goji, Crema cu Acid Alfa-lipoic și CoQ10, Crema de mâini Antiaging (cu Acid Hialuronic și Coenzima Q10), Apa de gură Hyper BoronProtect, Crema contra căderii părului, Hyper Șampon, gama de protecție solară Hyper Sun, Serul ten Luminos (Acid Alfa-lipoic), Uleiurile esențiale de Portocale, Mandarine, Ghimbir, Lămâie, Bergamotă, Grapefruit, Salvie, Mentă sau Roiniță (Melisă), Tămâia Naturală Aromată Lucrată Manual (Chiparos Regal, Sparta, Trandafir, Mâna Maicii Domnului, Floarea Pustiei) și Sarea de baie Hyper Anti-stres sau Flori de Fân de la Hypericum.

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat femeilor în primul trimestru de sarcină, persoanelor alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae.

Precauții:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase, care se află sub supraveghere medicală sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.

Mai multe detalii despre gama de produse Hypericum Impex gasiti pe canalul de Youtube.

Tab #1 Content.

Ingrdiente:

Ingrdiente :

Proprietăți benefice ale ingredientelor active

Proprietăți Benefice Ale Compusilor Activi:

Mod de utilizare:

Mod de utilizare:

Informații suplimentare

Tip Produs

Proprietati

Antihepatotoxic, Hepatoprotector, Hepatoregenerator, Hepatotrofic

Recomandari

ciroză hepatică, hepatită, Hepatita alcoolică, Hepatite acute, Hepatite cronice, Insufieciență hepatică, Sistem Hepato-Biliar

Plante Medicinale

, , ,

Brand

Producator

HYPERICUM IMPEX

Brand

HYPERICUM

Dimensions
Weight 0,25 kg
Dimensions 10 × 20 × 10 cm
Related Products
  • 13%
    ×
    Open full product page
    0
    0
    In stock
    Prețul inițial a fost: 38,00 lei.Prețul curent este: 33,00 lei.
  • 15%
    ×
    Open full product page
    0
    3
    In stock
    Prețul inițial a fost: 52,00 lei.Prețul curent este: 44,00 lei.
  • 18%
    ×
    Open full product page
    0
    5
    In stock
    Prețul inițial a fost: 33,00 lei.Prețul curent este: 27,00 lei.
  • ×
    Open full product page
    0
    9
    Stoc epuizat
    29,00 lei
You may be interested
  • 18%
    ×
    Open full product page
    0
    2
    In stock
    Prețul inițial a fost: 38,00 lei.Prețul curent este: 31,00 lei.
  • 16%
    ×
    Open full product page
    0
    10
    In stock
    Prețul inițial a fost: 55,00 lei.Prețul curent este: 46,00 lei.
  • 15%
    ×
    Open full product page
    0
    14
    In stock
    Prețul inițial a fost: 41,00 lei.Prețul curent este: 35,00 lei.
  • 18%
    ×
    Open full product page
    0
    12
    940 în stoc
    Prețul inițial a fost: 34,00 lei.Prețul curent este: 28,00 lei.

Doctorul Naturii

Comenzi telefonice: 08:00 – 16:00

Despre Noi

Politica de utilizare

Info Client

Resources

Parteneri:

Platforma B2B

Inregistreare partener.