Supliment alimentar cu rol adjuvant în reglarea glicemiei.
Supliment alimentar cu rol adjuvant în normalizarea glicemiei
Ingrediente (mg/cps): Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din fructe de Castravete-amar (Momordica charantia) – 150 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză).
Informații nutriționale | Per porție
(6 cps) |
VNR* (%)
Per capsulă |
VNR* (%)
Per porție (6 cps) |
Extract din fructe de Castravete-amar | 900 mg | ** | ** |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.
De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.
Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.
Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.
Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.
Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din fructe de Castravete-amar (Momordica charantia) ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.
În concluzie, prin sinergia compușilor activi din fructele de Castravete-amar cu cei generați în urma procesului de fermentație, capsulele cu extract de Momordica de la Hypericum contribuie la reglarea glicemiei, îmbunătățirea răspunsului insulinic și protejarea pancreasului endocrin. Aceste proprietăți se datorează, în principal, compușilor bio-activi precum charantina și polipeptida p – substanțele active din fructele de Momordica charantia. De asemenea, fitosterolii regăsiți în aceste fructe ajută la normalizarea nivelului de lipide și colesterol din sânge, echilibrând cele două tipuri de lipoproteine (LDL – „colesterolul rău” și HDL – „colesterolul bun”). În plus, extractele naturale fermentate ajută și la: protejarea sistemului digestiv, regenerarea mucoasei gastrointestinale, limitarea proceselor inflamatorii și a stresului oxidativ din organism, modularea răspunsului imun, stimularea folosirii glucozei de către celulele periferice și ale mușchilor scheletici, reducerea absorbției glucozei de la nivel intestinal, suprimarea enzimelor gluconeogenice, eficientizarea funcțiilor hepatobiliare și menținerea proceselor normale de diviziune celulară.
Pe scurt, datorită conținutului bogat în compuși bioactivi (de ex., principii amare, alcaloizi, saponine, compuși fenolici, rezine, glicozide, xantofile: cripto- și rubixantină, licopen, zeaxantină, luteină; cucurbitine, cucurbitacine, cucurbitani, inhibitori de guanilat ciclază, inhibitori ai tripsinei, gipsogenină, diosgenină, goiaglicozide și goiasaponine, hidroxitriptamine, nerolidol, fitosteroli – eritrodiol, spinasterol, momordenol, lanosterol, taraxerol, β-sitosterol-δ-glucozid; acizi organici – gentisic, petroselinic, glutamic, eleostearici, galacturonici, oxalic, lauric, linoleic, linolenic, miristic, oleic, oleanolic; peptide – polipeptida p; momordină, momordicină, charantină, momorcharazide, momordicozide, insulină vegetală, vitamine – complex B, C, A, E, K și minerale – Ca, Mg, K, P, Zn, Se, Mn, Fe ș.a.), fructele de Momordica au o acțiune: hipoglicemiantă, protectoare la nivelul pancreasului, hipocolesterolemiantă, hipolipemiantă, antiinflamatoare, antioxidantă, stomahică, tonic-amară, hepatoprotectoare, antiproliferativă, antibacteriană (inclusiv împotriva Helicobacter pylori), antivirală (inclusiv HIV), antihelmintică, imunomodulatoare, depurativă, antitumorală, emetică, pre-, pro- și postbiotică.
Caracteristici generale ale produsului:
Capsulele cu extract de Momordica sunt un produs natual concentrat, atent formulat pentru normalizarea glicemiei, creșterea sensibilității la insulină și protejarea pancreasului endocrin. În plus, polifenolii și fitosterolii regăsiți în extractele de Castravete-amar contribuie la reducerea colesterolului și a trigliceridelor serice și la echilibrarea raportului dintre lipoproteinele cu densitate mare (HDL) și a celor cu densitate mică (LDL). De asemenea, compușii activi din fructele de Momordica (de ex. cucurbitacinele) sunt recunoscuți pentru capacitatea lor de a împiedica formarea și proliferarea celulelor canceroase prin inhibarea unei enzime asociate tumorilor și prin modularea răspunsului imun. Nu în ultimul rând, metoda unică de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmată de atomizarea sa) a capsulelor cu extract de Momordica le conferă acestora proprietăți calmante și regenerante asupra mucoasei intestinale, având o acțiune antiinflamatoare și de limitare a proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului intestinal, cu efecte benefice și asupra digestiei, a imunității și a sănătății metabolice. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând prin intermediul său noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce duc la modularea microbiotei intestinale și la amplificarea efectului hipoglicemiant, hipolipemiant, protector la nivel pancreatic, antioxidant, antiinflamator, imunomodulator, antiproliferativ, stomahic, antihelmintic și antimicrobian al fructelor conținute.
Protejarea bunei funcționări a pancreasului, menținerea unui nivel normal de glucoză în sânge și asigurarea sănătății metabolice sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). De asemenea, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prevalenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, a tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și, foarte important, a răspunsului imun.
Vedem, astfel, că inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, autoimună, cardiovasculară, neuronală, hepatică, renală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pentru un timp îndelungat are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Cel mai adesea, aflarea prelungită într-o stare de inflamație sub-clinică asociată unei diete hipercalorice și/sau dezechilibrate nutrițional crește, printre altele, nivelurile acidului uric și ale glucozei din sânge, sporind riscul de afectare a pancreasului, acesta fiind greu încercat mai ales din cauza rolului său esențial în secreția insulinei și reglarea glicemiei. De asemenea, prin asocierea unui stil de viață sedentar cu obiceiuri alimentare nesănătoase, pot apărea numeroase dereglări metabolice induse de variațiile bruște ale glicemiei și descărcările semnificative de insulină ce se produc în special atunci când consumăm alimente cu un indice și/sau cu o încărcătură glicemică mare. Din nefericire, în timp, ca urmare a menținerii acestor comportamente nesănătoase, se poate instala rezistența la insulină și pot apărea efecte marcante asupra sănătății pancreasului endocrin, precum și alte probleme asociate dezechilibrelor metabolice (de ex., afectarea sistemului nervos periferic, hipertensiune arterială ș.a.m.d.).
Deși sursele de stres ce ne pot perturba metabolismul și buna funcționare a pancreasului endocrin sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază extracte din plante medicinale care conțin molecule cu o acțiune similară cu cea a insulinei (polipeptida p / „insulina verde”, charantina) și care au proprietăți: hipoglicemiante, protectoare la nivelul pancreasului, antiinflamatoare, antioxidante, hipolipemiante, antiproliferative și stomahice – precum capsulele cu extract de Momordica de la Hypericum – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru a minimiza cât mai mult riscul apariției problemelor metabolice și de nutriție cauzate de factorii exogeni și endogeni de stres, ajutând la restabilirea funcțiilor pancreatice normale.
În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale compușilor activi din Momordica:
Castravetele-amar (Momordica charantia) este o plantă din familia Cucurbitaceelor utilizată în Medicina Tradițională Chineză și în cea Ayurvedică datorită gustului său foarte amar. Momordica este valoroasă atât din punct de vedere alimentar cât și fitoterapeutic. Se pare că această specie își are originea în India, de unde a fost introdusă în China în secolul al 14-lea, ajungând în zilele noastre să fie cultivată în multe părți ale lumii, însă cu precădere în Asia, Africa și America de Sud. În urma cultivării, au fost create numeroase soiuri, acestea fiind destul de diferite în funcție de locul de origine (India, China). Din punct de vedere alimentar, fructele de Momordica sunt folosite, de obicei, verzi sau în stadiul în care acestea încep să se îngălbenească. De asemenea, pot fi incluse în alimentație și frunzele și lăstarii tineri ce se consumă cruzi sau trași la tigaie. În bucătăria Chineză, Castravetele-amar este folosit în supe, preparate de tip „stir-fry” (trase la tigaie), diverse aperitive, gustări pentru ceai, ca infuzie și chiar ca surogat pentru hameiul din bere, datorită gustului amar. Bucătăria Indiană folosește Castravetele-amar în special alături de nuca de cocos, însă este regăsit și în preparate pe bază de curry, nuci măcinate, linte, orez sau cartofi. Tot indienii consumă acest fruct și sub formă de murături sau chiar în preparate recomandate persoanelor care au probleme cu glicemia (de ex.: „pachadi”).
Așa cum am putut vedea deja, din punct de vedere fitoterapeutic, Momordica are o tradiție îndelungată în Medicina Tradițională Chineză, Africană și în cea Ayurvedică, indienii atribuindu-le fructelor proprietăți: protectoare la nivelul stomacului (proprietăți recunoscute și în Turcia), laxative, antihelmintice (împotriva viermilor intestinali), antitusive, de stimulare a bilei și, în mod special, antidiabetice. În plus, medicina Tradițională Indiană mai recomandă aceste fructe și pentru probleme de piele, răni, ulcere, gută și afecțiuni reumatismale. În cercetările moderne, proprietățile hipolipemiante (de reducere a grăsimilor din sânge: colesterol, trigliceride) și în special cele hipoglicemiante (de reducere a glicemiei) au fost subiectul a numeroase studii științifice. Pe scurt, cel mai cunoscut mod de acțiune al acestei plante este, în prezent, reducerea cantității de glucoză din sânge prin inhibarea gluconeogenezei, datorată conținutului de „insulină vegetală”. Acest compus este cunoscut și sub denumirea de „insuveg” sau polipeptida p.
Studiile susțin că cea mai eficientă formă de consum în reducerea glicemiei este cea proaspătă (fruct întreg, smoothie, suc cu pulpă), dar tradiția de consum a plantei demonstrează utilitatea ei și sub formă de infuzie, sirop, pulberi și, mai nou, extracte concentrate încapsulate. De asemenea, a fost observată și o creștere a ratei de utilizare a glucozei la nivelul hepatocitelor (celulele ficatului) prin favorizarea recaptării sale celulare. În plus, complexul de substanțe active din această plantă contribuie și la refacerea funcției pancreatice, antrenând creșterea numărului de celule beta din Insulele Langerhans și stimulând secreția de insulină. Nu în ultimul rând, efectul de reducere a grăsimilor din sânge este obținut prin inhibarea activității lipazei (enzimă pancreatică ce scindează grăsimile), obținându-se reglarea metabolismului lipidic, scăderea absorbției grăsimilor și menținerea unui echilibru normal între cele două mari tipuri de colesterol (lipoproteinele HDL și LDL). Există și studii care susțin utilizarea Castravetelui-amar și în combaterea problemelor legate de diviziunea celulară necontrolată în anumite părți ale organismului (colon, prostată, sân, ficat ș.a.). Cercetările efectuate pe animale și in vitro au demonstrat capacitatea preparatelor pe bază de Momordica de a inhiba creșterea și proliferarea celulelor canceroase prin inhibarea unei enzime asociate tumorilor și prin modularea răspunsului imun. Un experiment clinic efectuat pe oameni internați în secția de oncologie a unui spital renumit din Sri Lanka a sugerat faptul că semințele acestor fructe pot distruge celulele canceroase, însă trebuie avut în vedere faptul că acestea pot fi toxice (în funcție de soi).
Alte studii clinice preliminare au evidențiat utilitatea produselor pe bază de Castravete-amar în adresarea problemelor de imunitate (în special foarte scăzută), diverse tipuri de infecții, psoriazis, stări febrile și chiar și pentru dereglări menstruale. Este posibil ca efectul antiviral al fructelor să se datoreze unor compuși cu acțiune protectoare la nivelul membranei celulare, împiedicând-se astfel pătrunderea virusurilor în celule. O altă ipoteză în favoarea acțiunii antivirale este aceea că substanțele active din Momordica inhibă sinteza proteinelor în celulele infectate, blocând replicarea virusurilor. Cu toate acestea, comunitatea științifică atrage atenția asupra faptului că se impune continuarea cercetărilor, și în special a studiilor clinice umane, pentru a confirma cu siguranță toate aceste beneficii. Reamintim că la baza tuturor acțiunilor benefice menționate mai sus stau numeroșii compuși activi conținuți de către fructele de Momordica. Printre aceștia amintim: carotenoizii, polipeptidele (din care polipeptida p – „insulina verde”), lectinele, fitosterolii (beta-sisterol, stigmasterol), momordicina și alți alcaloizi, glicozidele (charantină și momordină), saponozidele (principii amare), glicoproteinele, uleiurile esențiale, mucilagiile, aminoacizii (acid aspartic, treonină, serină, alanină, acid glutamic), luteolina, vitaminele (complex B, C, A, E, K), mineralele (Ca, Mg, K, P) și oligoelementele (Zn, Se, Fe, Mn).
În concluzie, compușii activi (de ex.: principii amare, alcaloizi, saponine, compuși fenolici, rezine, glicozide, cripto- și rubixantină, licopen, zeaxantină, luteină, cucurbitine, cucurbitacine, cucurbitani, inhibitori de guanilat ciclază, inhibitori ai tripsinei, gipsogenină, diosgenină, goiaglicozide și goiasaponine, hidroxitriptamine, nerolidol, fitosteroli – eritrodiol, spinasterol, momordenol, lanosterol, taraxerol, β-sitosterol-δ-glucozid; acizi organici – gentisic, petroselinic, glutamic, eleostearici, galacturonici, oxalic, lauric, linoleic, linolenic, miristic, oleic, oleanolic; peptide – polipeptida p; momordină, momordicină, charantină, momorcharazide, momordicozide, insulină vegetală, vitamine – complex B, C, A, E, K și minerale – Ca, Mg, K, P, Zn, Se, Mn, Fe ș.a.) din fructele de Momordica, contribuie la: protejarea pancreasului endocrin și îmbunătățirea sensibilității la insulină, stimularea folosirii glucozei de către celulele periferice și ale mușchilor scheletici, reducerea absorbției glucozei de la nivel intestinal, suprimarea enzimelor gluconeogenice, eficientizarea funcțiilor hepatobiliare, normalizarea colesterolului, îmbunătățirea digestiei, limitarea proceselor inflamatorii din organism, eliminarea helminților și menținerea proceselor normale de diviziune celulară. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Momordica se numără acțiunea: hipoglicemiantă, protectoare la nivelul pancreasului, hipolipemiantă, stomahică (benefică pentru stomac), tonic-amară, antivirală (inclusiv HIV), antibacteriană (inclusiv Helicobacter pylori), antihelmintică (împotriva paraziților intestinali), depurativă, antitumorală, antioxidantă, antiinflamatoare și emetică (ajută la inducerea vomei).
Mod de folosire:
Adulți: 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule, de 3 ori pe zi, după mesele principale, cu o cantitate suficientă de apă sau ceai de Castravete-amar (simplu / îndulcit cu Stevia).
Cura recomandată este de 30 de zile cu o pauză de 10 zile, după care aceasta se poate relua ori de câte ori este nevoie. Se poate asocia cu tratamentul prescris de către un specialist, sub stricta supraveghere a acestuia.
Este indicată adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare. Se vor evita mesele grele sau copioase (mai ales seara) și excesul de alcool și substanțe energizante.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul de Castravete-amar (Momordica) și/sau cu Siropul Momyrtidiab de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Momyrtidiab (capsule), Hyper-Diab (sirop și capsule), Hyper-Diab Forte (capsule), Acid Alfa-lipoic (capsule), Ceaiul și Tinctura Antidiabetică, Hyper Antioxidant Forte (capsule), Natural Statine Forte (capsule), Hipocolesterolemiant (ceai, capsule), Hyper-Tum (ceai, capsule), Îndulcitor Hyper Stevia rebaudiana pulbere (100 g/200 g), Îndulcitor Hyper Stevia rebaudiana lichid (50 mL/250 mL), Îndulcitor Xylitol pulbere (200 g), Afin (ceai fructe sau frunze, sirop fără zahăr, capsule), Bor Organic (capsule), Turmeric (capsule, pulbere), 5-HTP Slăbire (capsule), Slăbire Extra (capsule), Slăbire MAX (capsule), Hyper-Slăbire (capsule), Setul pentru Slăbire, L‑Carnitină (instant), Varză (capsule), Noni (capsule), Ceaiul și Tinctura Gastrică, Ceaiul și Tinctura Hepatobiliară, Protector Ficat (capsule), Bitterul Taina Plantelor (capsule, hidroalcoolic sau hidroglicerinic), Ceaiul și Tinctura pentru Slăbire, Ceaiul de Dud, Fasole, Păpădie, Urzică, Mur, Armurariu sau Anghinare, Ceaiul verde, Ceaiul Antiadipos, Aloe vera (gel sau capsule), Scorțișoară (de Ceylon) (pulbere sau bețe) și Oțetul pentru Slăbire sau cel Hepato-biliar de la Hypericum.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm: Gelul Hyper Anticelulitic, Crema Hemor-Hyp, Ceaiul și Tinctura Antihemoroidală, Pasta de dinți naturală Hyper BoronProtect, Apa de gură Hyper BoronProtect, Uleiurile esențiale de Scorțișoară, Cuișoare, Anason, Ghimbir sau Melisă (Roiniță), Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal), Ceaiul de Alun, Hamei, Mesteacăn, Frasin, Plop sau Stejar, și Sarea de baie Hyper Anti-aging sau Hyper Anti-stres de la Hypericum.
Contraindicații: Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat femeilor gravide sau care alăptează.
Precauții:
Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Notificare SNPMAPS, nr. 11388/2017
|
||||||||||||
Dimensions | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|