Supliment alimentar pentru îmbunătățirea activității intelectuale
Suplimentul alimentar Memorie Plus este un produs atent formulat pentru optimizarea performanțelor mentale, protejarea celulelor nervoase și îmbunătățirea circulației sangvine cerebrale, fiind indicat persoanelor care doresc îmbunătățirea memoriei, o mai bună oxigenare a creierului și claritate în gândire. Astfel, formula de față este o opțiune eficientă atât pentru persoanele cu o activitate intelectuală intensă, cât și pentru cele care au nevoie de un plus de energie pentru traversarea stărilor de oboseală mentală și a perioadelor cu un nivel crescut al stresului psihoemoțional. Menținerea sănătății cerebrovasculare, creșterea randamentului intelectual și combaterea declinului cognitiv asociat înaintării în vârstă sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Astfel, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. De asemenea, așa cum a fost deja menționat, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal, stării de spirit, clarității mentale și a răspunsului imun.
Cu alte cuvinte, acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp, reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. În astfel de situații, sistemul nervos poate avea de suferit, afectarea sa devenind evidentă odată cu apariția stărilor de oboseală, agitație, insomnie, anxietate sau depresie. Atunci când apare suprasolicitarea psihică și emoțională, putem deveni mai sensibili la factorii de mediu (prin scăderea imunității) și putem resimți senzații de epuizare, nervozitate, grijă excesivă, tristețe sau chiar scăderea performanțelor cognitive (atenție, memorare, coordonare, putere de calcul, percepție, vedere în spațiu ș.a.). Vedem, astfel, că sub presiunea surselor de stres tot mai numeroase din zilele noastre, îngrijirea sănătății sistemului nervos și a stării psiho-emoționale este din ce în ce mai importantă, iar menținerea unui echilibru între sănătatea fizică, cea psihică și cea emoțională este abordarea holistă, corectă.
Deși sursele de stres sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază extracte din plante medicinale cu proprietăți neurotonice, neuroprotectoare, antioxidante, energizante și protectoare la nivel cardio- și cerebrovascular – precum cele regăsite în capsulele Memorie Plus de la Hypericum – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru menținerea sănătății sistemului nervos și a stării generale de bine.
Lecitină pulbere din Soia (min. 30% Fosfatidilcolină) – 200 mg; capsulă vegetală (hipromeloză); extract atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din frunze de Ceai-verde (Camellia sinensis) – 40 mg; extract din frunze de Ginkgo biloba (min. 24% ginkgo flavonoide și min. 6% lactone terpenice) – 40 mg; Acetat de Magneziu – 20 mg.
Informații nutriționale | Per porție
(4 cps) |
VNR* (%)
Per capsulă |
VNR* (%)
Per porție (4 cps) |
Lecitină, din care:
|
800 mg
240 mg |
**
** |
**
** |
Extract din frunze de Ceai-verde | 160 mg | ** | ** |
Extract de Ginkgo biloba, din care:
|
160 mg
38,4 mg 9,6 mg |
**
** ** |
**
** ** |
Acetat de Magneziu, din care:
|
80 mg
13,7 mg |
**
<1% |
**
3,65% |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință
**Nu a fost stabilită VNR
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau viruși patogeni. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat pe care îl conțin. Acesta asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice. Extractul natural are forma unei mase de particule sferice care au o curgere mai bună, forma lor sferică reducând posibilitatea înglobării de aer printre ele. În acest fel, dozarea în capsule devine mult mai ușoară și exactă.
Pentru realizarea suplimentului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum: extractul de Ceai-verde, cel de Ginkgo biloba, pulberea de Lecitină (non-GMO) și cea de Acetat de Magneziu (formă organică a magneziului, obținută prin reacția hidroxidului de magneziu cu acidul acetic din oțet). Formula unică a produsului este concepută pentru a acționa sinergic, ingredientele active completându-se și potențându-se reciproc. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de substanțe active, fiind totodată ușor de utilizat.
Extractul de Ceai-verde din produsul de față este obținut print atomizare, un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din plante uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din frunzele de Ceai-verde ce au fost presate la rece în prealabil. Ulterior, extractului atomizat i s-au adăugat și extractul standardizat de Ginkgo biloba, pulberea de Lecitină și acetatul de Magneziu, una dintre formele cele mai biodisponibile ale acestui mineral. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, bio-disponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete sau congelate.
În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 2 plante medicinale cu Lecitina și acetatul de Magneziu, produsul Memorie Plus contribuie la: menținerea sănătății cardiovasculare și cerebrovasculare prin fluidizarea sângelui și relaxarea fibrelor musculare netede din pereții vaselor sangvine; reducerea senzației de mâini sau picioare reci; îmbunătățirea oxigenării la nivel cerebral; îmbunătățirea funcțiilor mentale (atenție, memorare, capacitate de concentrare, timp de răspuns); ameliorarea senzației de oboseală și extenuare; protejarea și refacerea celulelor nervoase și hepatice; menținerea integrității membranelor celulare. De asemenea, produsul este util și în reglarea ritmului cardiac, normalizarea tensiunii arteriale și calmarea durerilor de cap și a migrenelor. Pe scurt, printre virtuțile suplimentului Memorie Plus se numără acțiunea: energizantă, neurotonică, neuroprotectoare, antioxidantă, vasodilatatoare, anticoagulantă, ușor hipotensoare, ușor hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, hepatoprotectoare, cardio- și cerebro-protectoare și detoxifiantă.
Lecitina este un termen general care face referire la un amestec de grăsimi din grupul glicofosfolipidelor, de culoare galben-maronie și cu proveniență vegetală sau animală. Acestea se găsesc în mod natural în țesuturile plantelor (în special în boabe și semințe) și ale animalelor (în deosebi la nivelul organelor precum creierul). Poate cea mai cunoscută și apreciată sursă animală de Lecitină este gălbenușul de ou, iar ca surse vegetale amintim boabele de Soia sau semințele de Floarea-soarelui. Identificată și izolată chimic din gălbenușul de ou în anul 1845, de către chimistul francez Théodore Gobley, Lecitina este un amestec, în principal, al următoarelor glicofosfolipide: fosfatidilcolină, fosfatidiletanolamină, fosfatidilserină, fosfatidilinozitol și acid fosfatidic. Similar tuturor fosfolipidelor, Lecitina este un compus amfipatic / amfifil, însemnând că aceasta conține atât o parte hidrofilă, cât și una hidrofobă (sau lipofilă). Datorită acestei caracteristici, Lecitina este deseori folosită ca emulsifiant, lubrifiant, stabilizator sau surfactant atât în produsele alimentare (pentru om sau animale), cât și în cele cosmetice, îmbunătățind textura, ajutând la uniformizarea amestecurilor bifazice de apă și grăsimi și reducând caracterul lipicios al unor formule. De asemenea, Lecitina este folosită și în industria farmaceutică, având rolul de agent stabilizator și umectant, sau ca supliment alimentar de sine stătător, având numeroase proprietăți sanogene confirmate sau aflate încă în studiu. Nu în ultimul rând, Lecitina este un ingredient/aditiv cu o importanță majoră în industria vopselurilor și a pigmenților, domeniu în care are nenumărate roluri (catalizator, umectant, emulsifiant, intensificator de culoare, agent anti-rugină, antispumant ș.a.), având și un rol secundar în alte domenii industriale precum industria petrochimică (aditiv pentru carburanți, mase plastice, cauciuc) sau cea textilă (antioxidant, emulsifiant).
În corpul uman, Lecitina este o sursă importantă de fosfolipide – constituenți principali ai membranelor biologice (alături de colesterol și glicolipide), și de Colină – un nutrient esențial pentru multe procese metabolice, precum și pentru sinteza acetilcolinei care este un neurotransmițător major în procesele de memorare, învățare, control muscular, reglare emoțională și multe alte funcții ale sistemului nervos. De asemenea, Colina este implicată și în: modularea expresiei genelor, faza incipientă a dezvoltării creierului, semnalizarea de la nivelul membranei celulare și transportul și metabolizarea lipidelor. În ciuda numeroaselor funcții esențiale pe care le are în organism, Colina poate fi sintetizată de către ficat doar în cantități reduse, producția endogenă fiind insuficientă, iar corpul uman fiind nevoit să obțină acest compus deosebit de important în proporție majoritară pe cale alimentară, dintr-o dietă echilibrată, sau prin suplimentare. Un aspect deosebit de important de menționat este faptul că, pentru femeile însărcinate, persoanele cu anumite condiții genetice, cele cu probleme de absorbție intestinală și pentru cele carențate în complexul vitaminic B, necesarul de Colină este și mai mare, fiind deseori benefică suplimentarea cu Lecitină. Spre exemplu, cei cu deficiențe de vitamina B9 vor avea nevoie de un aport alimentar mai mare de Colină deoarece aceasta devine principalul donator de „metil” (o grupare esențială în nenumărate procese metabolice), în locul folaților.
Revenind la Lecitină, acesta are un rol esențial și în sinteza vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), precum și a unor minerale. Ea este direct răspunzătoare de permeabilitatea celulelor deoarece, așa cum am mai menționat, majoritatea membranelor celulare au în componența lor fosfolipide. Conform literaturii de specialitate, Lecitina este un bun adjuvant în reglarea fracțiilor lipidice din organism (scade LDL –„colesterolul rău” și crește HDL – „colesterolul bun”), fiind, astfel, utilă în menținerea bunei funcționări a sistemului cardiovascular. Fiind o sursă excelentă de fosfatidilcolină, Lecitina este importantă și în optimizarea funcțiilor neuronale, contribuind la îmbunătățirea memoriei, scăderea timpilor de procesare a informației și regenerarea celulelor nervoase. În prezent, este studiat intens rolul potențial adjuvant al Lecitinei în prevenția și tratarea unor boli neurodegenerative precum demența, boala Alzheimer sau boala Parkinson. Similar, Lecitina are un posibil rol protector și adjuvant în reducerea simptomelor asociate diskineziei tardive. Studiile științifice moderne au în vizor și efectul benefic al fosfolipidelor la nivelul sistemului digestiv, fiind deja demonstrat rolul protector asupra celulelor hepatice, dar încă neînțeles mecanismul de acțiune asupra colonului sau al vezicii biliare. Astfel, observațiile incipiente au arătat că suplimentarea cu Lecitină a fost benefică pentru suferinzii de colită ulcerativă (reducând activitatea bolii), însă au existat și studii care au asociat consumul anumitor forme de Lecitină cu un risc mai crescut de cancer colorectal. De asemenea, deși încă insuficiente, există cercetări științifice care susțin că administrarea a 1.200 mg de Lecitină, de 4 ori pe zi, a ajutat la fluidizarea laptelui matern, scăzând riscul înfundării canalelor lactifere și pe cel al apariției complicațiilor precum mastita. Nu în ultimul rând, suplimentele cu Lecitină sunt un real ajutor și în curele de slăbire. Acestea contribuie la menținerea unui tonus nervos și muscular crescut chiar și în condițiile unei diete restrictive, cresc rezistența la efort și protejează funcția hepatică și pancreatică. Pentru slăbire, se recomandă asocierea Lecitinei cu CLA, L-Carnitină, Iod Organic, Spirulină, Chlorella și/sau extracte de Ceai-verde, Griffonia simplicifolia sau Garcinia cambogia.
Deși conceptul de carență în Lecitină nu există, deficiența de Colină este o condiție reală, din fericire destul de rară la persoanele sănătoase și la cele care nu sunt gravide, dar care are manifestări serioase precum: leziunile musculare, leziunile hepatice sau chiar ficatul gras nealcoolic (steatoză hepatică non-alcoolică). Pentru a preveni o potențială deficiență de Colină, în special la persoanele cu risc crescut (tulburări de alimentație și absorbție intestinală, sarcină, probleme metabolice și predispoziții genetice, consum cronic de alcool ș.a.), cel mai indicat demers este diversificarea dietei și introducerea unor suplimente cu Lecitină și complexul vitaminic B de calitate. În ceea ce privește suplimentele alimentare de Lecitină, cele mai utilizate formule sunt cele bazate pe Fosfatidilcolină și/sau Fosfatidilserină. Spre exemplu, suplimentele obținute din boabe de Soia, precum cel de față, sunt bogate în Fosfatidilcolină. De asemenea, acestea mai pot conține și: fosfatidilinozitoli, fosfatidiletanolamină, alte fosfatide, ulei de Soia, carbohidrați liberi, steroli și apă. În produsul de față, procentul de Fosfatidilcolină este de minimum 30%.
Fosfatidilcolina este o sursă importantă de Colină, fiind convertită de corpul uman în acetilcolină (ACh), care este, așa cum am văzut deja, un compus esențial în procesele de transmitere a impulsurilor nervoase. Alături de sfingomielină, fosfatidilcolina este absorbită intactă de corpul uman, fiind încorporată în chilomicroni și distribuită direct către țesuturi și organe prin intermediul limfei. Aceasta are capacitatea de a ajunge direct la creier și chiar și la placentă. De aceea și datorită non-toxicității sale, Lecitina (principala sursă alimentară de fosfatidilcolină) este recomandată, cel mai adesea, ca supliment alimentar pentru susținerea funcțiilor cognitive. Fosfatidilcolina contribuie și la sporirea plăcerii sexuale prin optimizarea transmisiei de impulsuri nervoase dintre zonele erogene și creier. Totuși, studii științifice recente indică faptul că acest fosfolipid ar putea fi util și pentru modularea răspunsului imun și susținerea sistemului imunitar. O modalitate de a spori în siguranță și eficient nivelele neurotransmițătorului acetilcolină din organism este combinarea suplimentelor de Colină/Lecitină cu cele care conțin complexul vitaminic B (și în special cu vitamina B5), acidul pantotenic ajutând organismul să producă mai multă ACh. De aceea, suplimentul de față se asociază foarte bine cu formula unică a produsului Droji-Mag (B complex) de la Hypericum, formulă ce conține multiple surse de vitamine ale complexului B (pe bază de drojdie de bere) pentru a asigura o mai bună biodisponibilitate și activitate biologică a Fosfatidilcolinei.
Ceaiul verde (Camellia sinensis) face referire atât la planta cât și la băutura obținută din frunzele acesteia. Arborele de Ceai (Camellia sinensis) este o specie de arbust sempervirent ce face parte din familia Theaceae, în care se regăsesc și Cameliile. Arbustul de ceai este originar din estul și sud-estul Asiei și de pe subcontinentul Indian, totuși, datorită popularității sale acesta este cultivat în aproape toate regiunile tropicale și sub-tropicale, pentru frunzele sale ce sunt prelucrate pentru obținerea diferitelor infuzii, decocturi sau extracte lichide și uscate. Aceste extracte sunt în mod natural bogate în polifenoli, cei mai cunoscuți fiind epigalocatechinele (EGCG), epicatechinele și flavanolii. De asemenea, în funcție de tipul extracției, mai pot fi prezente, în cantități variabile, și flavonoidele precum quercetina, miricetina și campferolul. Nu în ultimul rând, extractele de Ceai verde conțin, cel mai adesea, și cofeină și/sau teină, celebrul compus responsabil cu stimularea sistemului nervos central. În prezent, există patru mari varietăți ale speciei, însă doar două dintre ele sunt folosite pentru obținerea ceaiului, și anume: Camellia sinensis var. sinensis – folosită în mare parte pentru Ceaiul-verde, alb, galben sau Oolong și Camellia sinensis var. assamica – folosită majoritar pentru Ceaiul-negru.
Pe lângă aroma caracteristică, Ceaiul verde este atât de îndrăgit și pentru efectele sale sanogene. Astfel, unul dintre principalele beneficii ale consumului regulat de produse pe bază de Ceai verde este acțiunea antioxidantă a acestora – de neutralizare a radicalilor liberi și de protecție a celulelor organismului față de stricăciunile produse de către speciile reactive de oxigen. De asemenea, extractele din Ceai-verde au proprietăți tonice și energizante datorită teinei/L-teaninei și cafeinei pe care le conțin. Acestea două au un efect benefic asupra sistemului nervos care este solicitat în timpul curelor de slăbire, atenuând stările de oboseală. De asemenea, Ceaiul-verde are și proprietăți diuretice, hipolipemiante și de reglare a metabolismului lipidelor și pe cel al glucidelor. Are, astfel, capacitatea de a „dizolva” grăsimile și de a stopa absorbția acizilor grași și a colesterolului datorită conținutului în acid tanic, iar datorită polizaharidelor conținute, acesta reglează glicemia și contribuie la creșterea sensibilității la insulină. Aceste două acțiuni complementare transformă Ceaiul verde într-un aliat de nădejde în curele de slăbire și în lupta împotriva obezității. În plus, în produsul de față, efectul hipolipemiant și cel energizant al extractului de Ceai-verde este potențat de către L-Carnitină care contribuie la eficientizarea metabolismului lipidic. Foarte important, numeroase studii științifice au indicat și capacitatea produselor pe bază de Ceai verde de a distruge și a stopa diviziunea necontrolată a celulelor canceroase. La fel de important, conținutul în polifenoli, flavonoide și alte fitochimicale îi conferă infuziei de Ceai verde proprietăți protectoare la nivelul sistemului cardiovascular, cu reglarea tensiunii arteriale și protejarea arterelor și a vaselor de sânge. Au fost observate beneficii semnificative și asupra sănătății creierului, Ceaiul verde acționând atât ca tonic, prin îmbunătățirea memoriei și a timpilor de răspuns, creșterea puterii de concentrare, îndepărtarea senzației de oboseală și limitarea inflamației, cât și ca relaxant, prin combaterea senzației de anxietate, tristețe. Datorită acestor proprietăți, în produsul de față, Ceaiul-verde sinergizează cu Lecitina pentru a proteja sănătatea ficatului și a tonifia sistemul nervos și cu extractul de Garcinia pentru a normaliza pofta de mâncare și a bloca formarea depozitelor de grăsime din organism.
În concluzie, Ceaiul verde: facilitează relaxarea și concentrarea datorită conținutului în teină; susține buna funcționare a sistemului cardiovascular; contribuie la menținerea unei greutăți normale; stimulează creșterea ratei metabolice și arderea grăsimilor; contribuie la reglarea profilului lipidic (colesterol, trigliceride); ajută la normalizarea glicemiei și la protejarea glandelor producătoare de insulină; susține buna funcționare a sistemului gastrointestinal și îmbunătățește digestia; susține memoria prin protejarea celulelor nervoase față de stresul oxidativ; protejează sănătatea ochilor și a prostatei prin acțiunea antioxidantă; susține buna funcționare a sistemului imunitar; contribuie la încetinirea proceselor de îmbătrânire.
Ginkgo biloba este o specie dioică originară din China. Arborele de Ginkgo, numit și „Arborele vieții” sau „Arborele pagodelor”, este o specie deosebit de veche și de longevivă (cu unii indivizi trăind mii de ani) ce a apărut pe Pământ în Era paleozoică (Permian, acum 270 milioane de ani) motiv pentru care este considerat o fosilă vie. În prezent, această specie este unica supraviețuitoare a familiei Ginkgoaceae (gimnosperme) crescând spontan doar în regiuni restrânse din centrul Chinei și regăsindu-se pe lista plantelor aflate în pericol. Totuși, datorită importanței sale deosebite în medicina tradițională asiatică, fiind o plantă de referință în Medicina Tradițională Chineză, dar și a utilizării sale culinare și decorative, Ginkgo biloba a fost naturalizată în multe părți ale lumii (de ex., Europa, America de Nord, Japonia, Coreea, India). Cea mai folosită parte a acestui arbore deosebit de valoros este reprezentată de frunze, deși alimentar sunt consumați și sâmburii nucilor de Ginkgo (în special în bucătăria asiatică). Din acestea se pot prepara infuzii, tincturi, unguente sau extracte uscate concentrate ce se regăsesc în diverse suplimente alimentare și chiar în medicamente. Frunzele de Ginkgo biloba conțin în mod natural o serie de fitochimicale precum: acizi fenolici, alchilfenoli, poliprenoli, proantocianidine, bioflavone, glicozide flavonoidice (de ex., quercetină, mircetină, campferol, izorhamnetină) sau trilactone terpenice (ginkgolide, bilobalide). Acestora li se adaugă și vitaminele din complexul B, vitamina C și mineralele precum magneziul, calciul sau fierul.
Printre cele mai însemnate proprietăți benefice ale administrării produselor pe bază de Ginkgo biloba amintim menținerea bunei funcționări a sistemelor cardio- și cerebrovascular. Multitudinea de substanțe active regăsite în frunzele acestei specii le conferă acestora proprietăți vasodilatatoare, antiplachetare și de reducere a vâscozității sângelui. Astfel, prin creșterea elasticității și diametrului venelor și prin fluidizarea sângelui, poate avea loc o oxigenare mult mai bună a creierului, dar și a extremităților corpului. În consecință, se pot observa rezultate precum o claritate în gândire, putere mai mare de concentrare, o capacitate de memorare mai bună, timpi de reacție mai scurți, reducerea senzației de mâini și picioare reci sau diminuarea riscului de afecțiuni cardiovasculare și a episoadelor ischemice. În plus, stimularea circulației în zona cerebrală are un efect benefic și asupra sănătății ochilor, dar și asupra sistemului auditiv. Mai exact, o mai bună oxigenare a urechii interne poate îmbunătății auzul, dar și echilibrul. În unele cazuri, se pot atenua senzații precum răul de mișcare, vertijul, tinitusul sau acufenele. Nu în ultimul rând, oxigenarea corectă a creierului poate conduce și la îmbunătățirea stării de spirit, cu ameliorarea episoadelor de depresie sau anxietate și creșterea calității somnului. Un alt efect sanogen important asociat consumului de produse din Ginkgo biloba este reducerea stresului oxidativ ce se datorează acțiunii antioxidante a flavonoizilor și terpenoizilor conținuți.
Așadar, fitocompușii regăsiți în frunzele acestui arbore au un efect protector împotriva proceselor de îmbătrânire precoce, motiv pentru care suplimentele din Ginkgo sunt deseori recomandate persoanelor vârstnice pentru protejarea împotriva degenerescențelor cerebrale sau oculare. Mai mult, diminuarea stresului oxidativ este strâns legată și de reducerea statusului proinflamator din organism, produsele din Ginkgo având și o acțiune antiinflamatoare. Acest lucru are efect protector împotriva dereglărilor metabolice care pot fi cauza obezității sau a rezistenței la insulină. Nu trebuie uitat nici efectul benefic pe care produsele din Ginkgo îl au asupra vieții sexuale, acestea susținând erecția și potențând orgasmul și libidoul, atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților. Nu în ultimul rând, studii recente indică posibile efecte benefice al utilizării produselor din Ginkgo și asupra astmului bronșic și chiar și în cazul unor probleme dermatologice de natură autoimună.
Magneziul este un metal alcalin pământos cu o importanță deosebită pentru organismul uman. Acesta este esențial pentru buna funcționare a tuturor celulelor și participă la peste 300 de reacții enzimatice. Ionii acestui mineral pot interacționa cu polifosfații și derivații acestora precum ADN-ul, ARN-ul și ATP-ul (principala sursă de energie a organismului). Această interacțiune de datorează relației dintre ionii de Magneziu și cei de Fosfor. Mai mult, Magneziu contribuie la energizarea corectă a organismului, susținând metabolismul energetic și combătând stările de oboseală și epuizare atât la nivel fizic, cât și mental. De asemenea, acesta susține metabolismul energetic și prin participarea în procesul de oxidare a nutrienților pentru eliberarea de energie (fosforilarea oxidativă) sau prin rolul său de cofactor în metabolizarea glucidelor (glicoliză). În ceea ce privește relația Magneziului cu moleculele de ARN și ADN, acesta nu doar că poate interacționa cu ele, ci este esențial în sinteza acestora dar și în biosinteza proteinelor și în procesul de diviziune celulară. Acest mineral are un rol fundamental și în funcționarea sistemului imunitar, el având chiar și un efect antihistaminic ce poate îmbunătății rezistența organismului la diverși factori alergeni. Nu în ultimul rând, Magneziul este esențial și în sinteza antioxidantului glutation.
Deși majoritatea lumii cunoaște importanța Calciului pentru structura oaselor și a dinților, Magneziul și Potasiul sunt deseori trecute cu vederea atunci când alegem un supliment pentru menținerea sănătății sistemului osos. Totuși, sunt unii dintre partenerii cei mai importanți ai Calciului în procesele de formare a oaselor și a smalțului dentar. Mai exact, Magneziul participă la transportul activ al ionilor de Calciu, Potasiu și Sodiu, la nivelul membranei celulare (transport transmembranar). De asemenea, aceste elemente „colaborează” și în transmiterea impulsurilor nervoase, reglarea contracțiilor musculare și normalizarea ritmului cardiac. De fapt, relația dintre aceste elemente este una complexă, Magneziul fiind necesar pentru absorbția și fixarea Calciului în oase, însă cele două intră în competiție în legarea de anumite situri din organism, influențându-se reciproc în procesul de absorbție. Astfel, dozele prea mari de Calciu pot bloca absorbția Magneziului, reversul fiind și el adevărat. În mod interesant, Magneziul se află într-o relație similară și cu Zincul sau Fosforul, consumul unor alimente prea bogate în fosfați ducând la blocarea absorbției Magneziului. În ceea ce privește relația Magneziului cu Potasiul, cele două sunt intercorelate la nivel intracelular. Putem observa, astfel, cât de importantă este asigurarea aportului echilibrat al tuturor mineralelor în organism, acest lucru putând fi realizat prin adoptarea unei diete cât mai diversificate și, la nevoie, prin suplimentare.
În medie, corpul unui adult conține cca 22-26 g de Magneziu, acesta fiind repartizat majoritar la nivelul oaselor (50-60%), apoi intracelular (39%) – din care 20% în mușchii striați, iar în cele din urmă, în cantități infime (1%), la nivel extracelular. Necesarul zilnic de Magneziu recomandat pentru un adult este de 310-320 mg pentru femei și de 400-420 mg pentru bărbați. În Uniunea Europeană, valoarea nutrițională de referință (VNR) pentru acest mineral este de 375 mg/zi. Nivelul de referință pentru Magneziul seric este de 0,7–1,0 mmol/L (1,8–2,4 mEq/L), homeostazia sa fiind asigurată de către rinichi care excretă zilnic în medie 120 mg din acest element. Deoarece plantele au nevoie de Magneziu pentru a sintetiza clorofila, de obicei, cu cât acestea sunt mai verzi, cu atât ele reprezintă o sursă mai bună pentru acest mineral. De exemplu, spanacul, edamame, avocadoul sau broccoli sunt bogate în Magneziu. Alte surse bune sunt: semințele de dovleac, chia, nucile (migdale, caju, arahide), leguminoasele (fasole, soia, bob), hrișca, ovăzul și alte cereale, tărâțele, bananele, cartofii, somonul, halibutul, iaurtul, orezul brun, cacaua, cafeaua sau ceaiul.
Din nefericire, ca și în cazul Calciului, chiar dacă nivelurile serice se încadrează în intervalul normal, totuși nivelurile intracelulare se pot afla în deficit. Astfel, în ceea ce privește deficiența de Magneziu, aceasta poate fi asimptomatică, însă deseori se asociază cu simptome de natură metabolică și digestivă (vomă, constipație, pierderea apetitului, greață), neuromusculară (crampe musculare, senzație de amorțeală, oboseală, stări depresive, migrene, slăbiciune) sau cardiovasculară (aritmie, spasme coronariene). În categoriile de risc se află persoanele stresate, care nu se pot odihni corect, cele care urmează tratamente medicamentoase (antacide – inhibitorii de pompă de protoni, diuretice, laxative, antibiotice, bifosfonați), persoanele care fac abuz de alcool, fumătorii, cele care au probleme gastrointestinale și de absorbție, cei care suferă de diabet (DZ II), cancer, osteoporoză, afecțiuni renale, hepatice, pancreatice sau paratiroidiene, și vârstnicii.
Deficitul cronic de Magneziu este asociat cu un risc crescut de hipertensiune și afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat de tip II, osteoporoză, probleme renale (prin depunerea Calciului în rinichi), litiază biliară și migrene. În ceea ce privește supradozarea, aceasta este foarte improbabilă doar din consumul alimentar, totuși se poate aduce un aport prea însemnat prin administrarea iresponsabilă de suplimente alimentare. Cele mai întâlnite simptome ale supradozării sunt: greața, voma, aritmia, hipotensiunea, bradicardia, incapacitatea de concentrare, dezechilibrarea balanței electrolitice și inducerea deficitului celorlalte minerale. În cazurile grave, la supradozele foarte mari, pot apărea coma sau stopul cardiorespirator.
În produsul de față, acetatul de Magneziu, sursă foarte biodisponibilă a acestui mineral, are rolul de a susține sistemul nervos central ce este greu solicitat în perioadele stresante. Acesta ajută la combaterea senzației de oboseală, la optimizarea proceselor energetice de la nivel celular și de ameliorare a stării de spirit.
Adulți: 3-4 capsule pe zi, câte 1-2 capsule după mesele principale, cu un pahar mare de apă. Durata recomandată a unei cure este de 3 săptămâni. După 2 săptămâni de pauză, cura se poate relua.
Copii (peste 6 ani): 1-2 capsule pe zi, câte 1 capsulă după mesele principale, cu un pahar mare de apă.
Recomandăm adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul de Ginkgo biloba și/sau cu Droji-mag B Complex (capsule) de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Infostim (capsule), Infostim Junior (capsule), Lecitină 1.200 mg (capsule moi), Lecitină – Fosfatidilcolină (capsule), Ginkgo biloba (capsule), Gotu Kola (capsule), Estro-Glucozamin (capsule), Acid Alfa-Lipoic (capsule), Bisglicinat de Magneziu (capsule), Magneziu Complex Ionic (comprimate), Omega 3 Ulei de pește (capsule moi), Omega 3 din Alge (capsule), Luminița Nopții (Evening-Primrose) (capsule moi), Iod Organic (Forte) (capsule), Hyper Geriatric (capsule), Hyper Anti-aging (capsule), Lăptișor de Matcă Liofilizat (capsule), Hyper Vita (capsule), Vita Vigor (capsule), Petit Vigor (capsule), Hyper Multivitamin cu Luteină/Ginseng (capsule), HyperCardio Tonic (capsule), CardioBor (capsule), Hyper-Cardio (capsule), Coenzima Q10 (capsule), Bitterul Cardiovascular (capsule, extract hidroalcoolic), Bitterul Ierburile-vieții (capsule, hidroalcoolic), DepreCalmin (capsule), 5-HTP Stres (capsule), Hyper-Calm (capsule), L-Carnozină (capsule), AminoRegen (monodoze), Protector Ficat (capsule), Sevă de Mesteacăn (capsule, sirop), Ceai-verde, Ceai-negru, Ceai Circulația Sângelui, Ceaiul și Tinctura Antistres, Ceaiul de Sunătoare, Tei, Mușețel, Talpa-gâștei, Hamei, Lavandă sau Melisă (Roiniță), Siropul Vitaminizant cu Cătină-albă (zahăr/Stevia) și Oțetul Antistres sau cel din Cidru de Mere de la Hypericum.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Hyper VenoSan Gel, Ulei de Magneziu, Ser Antiaging cu Vitamina C și Magneziu, Sprayul Propolis și Acid Alfa-lipoic, Balsamul Taina Plantelor, Sprayul Propolis (fără alcool), Crema cu Acid Alfa-lipoic și Coenzima Q10, gama de protecție solară Hyper Sun, Crema Antiaging (cu sau fără SPF), Crema cu Colagen și Vitamina C, Crema restructurantă Taina Plantelor, Crema de mâini Antiaging cu Acid Hialuronic și Coenzima Q10, Crema contra căderii părului, Uleiul esențial de Lămâie, Bergamotă, Portocală, Grapefruit, Mandarine, Melisă, Lavandă, Tămâie sau Ylang-ylang, Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal) și Sarea de baie Hyper Antistres sau Hyper Anti-aging de la Hypericum.
Formă de prezentare:
O cutie conține 60 capsule a câte 395 mg fiecare
Greutate netă:
℮ 23,7 g
Contraindicații:
Nu se utilizează de către persoanele alergice la soia sau de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precauții:
Condiții de păstrare:
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Notificare SNPMAPS, Seria AA, nr. 0939/2007
Producător & Deținător notificare:
S.C. HYPERICUM IMPEX S.R.L.
Sediu: 435100 Baia Sprie, str. Gutinului, nr. 3A, Maramureș, România
Tel./fax: 0262 372 695
0262 271 338
Tel. comenzi: 0262 263 048
Dacă aveți întrebări sau sugestii, vă rugăm să ne contactați la nr. tel: 0262372695 sau scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
Pentru mai multe informații cu privire la produsele noastre și pentru oferte, vă rugăm să accesați site-ul: www.hypericumimpex.ro
Vă stăm cu plăcere la dispoziție!
Echipa dumneavoastră, Hypericum
|