Supliment alimentar cu Siliciu organic cu rol diuretic și remineralizant
Caracteristici generale Coada-calului:
Capsulele cu extract de Coada-calului au numeroase proprietăți utile, dintre care cele mai importante sunt menținerea sănătății uro-renale, articulare și cardiovasculare. De asemenea, Coada-calului este o sursă naturală de siliciu, un mineral important pentru procesele de mineralizare osoasă și de sinteză a colagenului. Suplimentul de față a fost atent formulat pentru a spori acțiunea sanogenă a compușilor biologic-activi din Coada-calului prin fermentația lactică a materialului biologic și atomizarea sa. Astfel, proprietățile mineralizante, diuretice și hipotensoare ale Cozii-calului sunt mult amplificate, adăugându-li-se noi proprietăți pro- și postbiotice. Protejarea sănătății sistemului uro-renal și a celui cardiovascular, precum și asigurarea unui aport corespunzător de minerale sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Astfel, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul.
Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, renală, hepatică, cardiovasculară, autoimună, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pe perioade îndelungate de timp are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Inflamației subclinice i se adaugă, cel mai adesea, un stres suplimentar provenind din purtarea articolelor vestimentare și a încălțămintei nepotrivite (de ex. tocuri înalte). În astfel de cazuri, sistemul articular are foarte mult de suferit prin suprasolicitare mecanică, expunerea constantă la procese inflamatorii și acumularea de metaboliți sau toxine (de ex. acid uric) ce contribuie la pierderea de lichid sinovial, reducerea cartilagiului și chiar erodarea și fragmentarea sa parțială sau totală. În cele din urmă, toți acești factori pot duce la umflarea articulațiilor, pierderea mobilității și durere în zonele afectate.
Un status proinflamator și prezența numeroaselor toxine în organism poate vulnerabiliza și sistemul uro-renal, acesta fiind greu încercat mai ales din cauza rolului său esențial în purificarea sângelui și în eliminarea pe cale urinară a majorității produșilor metabolici și a altor toxine. Pe deasupra, un metabolism lent, consumul excesiv de sodiu, precum și alți factori de natură fiziologică și psihologică, pot determina retenția apei în țesuturi cauzând disconfort și un aspect inestetic. Totuși, poate cel mai important aspect de avut în vedere este acela că un sistem renal suprasolicitat poate afecta sănătatea cardiovasculară sau pe cea pulmonară, acesta nefiind capabil să elimine corect reziduuri metabolice precum acidul uric sau nefiind capabil să filtreze corect urina (de ex., cauzând pierderi de proteine în urină). Mai exact, afecțiunile cronice renale pot conduce la creșterea presiunii arteriale, fapt ce suprasolicită sistemul cardiovascular. Așadar, protejarea sănătății rinichilor este un demers prioritar, în special în cazul persoanelor cu diabet sau boli cardiovasculare, din cauza riscului crescut al acestora de a dezvolta probleme de natură renală.
Deși sursele de stres sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază extracte din plante medicinale cu proprietăți diuretice, mineralizante, hipotensoare, antiinflamatoare, alcalinizante și antiseptice – precum cele din Coada-calului – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru menținerea sănătății sistemelor uro-renal, cardiovascular și osteoarticular.
Ingrediente Coada-calului (mg/cps):
Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din părți aeriene de Coada-calului (Eqiusetum arvense) – 340 mg, capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză, gumă gellan).
Informații nutriționale | Per porție
(6 cps) |
VNR* (%)
Per capsulă |
VNR* (%)
Per porție (6 cps) |
Extract din părți aeriene de Coada-calului | 2.040 mg | ** | ** |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință
**Nu a fost stabilită VNR
Detalii Coada-calului:
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.
De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.
Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.
Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.
Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.
Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din părți aeriene de Coada-calului (Equiseti herba). În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.
În concluzie, prin sinergia compușilor activi din părțile aeriene de Coada-calului, cu cei generați în urma procesului de fermentație, capsulele Coada-calului de la Hypericum contribuie la susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului; protejarea sistemului cardiovascular; protejarea și remineralizarea sistemului osteoarticular; menținerea părului, unghiilor și a pielii în stare optimă datorită conținutului în siliciu; menținerea elasticității arterelor; inducerea pe cale naturală a unei stări de relaxare. Pe scurt, printre virtuțile suplimentului se numără acțiunea: diuretică, antiinflamatoare, hipotensoare, cardioprotectoare, detoxifiantă, antiseptică, antianemică, hemostatică, de mineralizare osoasă, de protejare a articulațiilor, antioxidantă, de menținere a aspectului sănătos al fanerelor, depurativă, pre-, pro- și post-biotică.
Prezentarea compușilor activi din Coada-calului:
Coada-calului (Equisetum arvense), cunoscută și drept Barba-ursului, Bota-calului, Bota-cucului, Brădișor, Iarbă-de-cositor sau Părul-porcului, este o plantă erbacee perenă din familia Equisetaceae. Întâlnită de la câmpie și până în zona montană, această specie preferă luncile umede, terenurile apoase, mocirloase, râpele, marginea apelor sau tinoavele, însă nu este foarte pretențioasă față de sol. Coada-calului ajunge la înălțimi de aproximativ 60 cm și are caracteristica interesantă de a crește 2 tipuri de tulpini. Primăvara, apare tulpina fertilă, de culoare maronie, și cu spice sporifere. Aceasta se usucă după răspândirea sporilor și în locul ei apare tulpina sterilă, de culoare verde-crud. Tulpina sterilă este cea care se folosește în fitoterapie. Frunzele sunt subțiri, ca niște fire, fapt ce este indicat și în denumirea științifică a speciei ce provine din limba greacă (equus = cal și seta = fir).
Cunoscută încă din Antichitate, Coada-calului apare menționată pentru prima dată de către Plinius cel Bătrân. Aceasta era cunoscută și de către strămoșii noștri daci, care o foloseau în scop medicinal. Bogată în siliciu și potasiu, Coada-calului este utilă atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Aceste elemente susțin buna funcționare a sistemului articular, osos, a glandelor suprarenale, splinei, rinichilor, plămânilor și inimii. Pe lângă proprietățile mineralizante, planta are și o acțiune antiinflamatoare, astringentă, hemostatică și diuretică. Datorită acestor proprietăți, derivatele de Coada-calului sunt recomandate sportivilor și persoanelor cu probleme articulare și de tendoane. De asemenea, acestea sunt utile și în perioadele de dezvoltare a scheletului sau pentru menținerea sănătății sistemului osos prin creșterea turnoverului metabolic al oaselor (osteoblaste și osteoclaste) și în ameliorarea pierderilor osoase cauzate de dezechilibre hormonale sau de raportul neadecvat dintre calciul și magneziul din organism. Concentrația mare în siliciu organic, față de alte plante, recomandă Coada-calului și în menținerea sănătății unghiilor, a părului și a pielii. Acest lucru se datorează rolului important al siliciului în biosinteza colagenului și în menținerea integrității pereților celulari. Nu în ultimul rând, Coada-calului, este utilă în reducerea episoadelor de hemoragie, reglarea menstruației abundente, stimularea hematopoiezei, reglarea pH-ului stomacului și calmarea mucoaselor digestive (stomac, intestine).
În concluzie, extractul de Coada-calului contribuie la menținerea sănătății sistemelor uro-renal, cardiovascular și articular prin acțiunea sa diuretică, remineralizantă și detoxifiantă. În plus, compușii activi (de ex.: acid silicic și silicați, acid malic, acid oxalic, saponozide – equisetonina, equisetogenina, flavonoide – glicozizi ai quercetinei, acizi fenolici, metil esteri ai acizilor cafeic și protocatehic, acizi dicarboxilici, alcaloizi – nicotina, palustrina, palustridina, fitosteroli – sisterol, gliceride ale acizilor stearic, oleic, linoleic, dimetil sulfone, ulei esențial, vitamina C și minerale – K, Mn, Si, Al) din părțile aeriene ale acestei specii: favorizează eliminarea acidului uric, a clorurilor și a retențiilor de apă din organism, cresc numărul de hematii, reduc episoadele hemoragice, echilibrează pH-ul gastric, reglează ciclul menstrual și au rol adjuvant în curele de slăbire.
Mod de utilizare Coada-calului:
Adulți: 6 capsule pe zi, câte 2 capsule de 3 ori pe zi, după mesele principale, cu un pahar mare de apă. Cura recomandată este de 40 de zile, urmată de o pauză de 10 zile, după care se poate repeta.
Recomandăm adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul și Tinctura de Coada-calului de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Hyper-Dep-Diu (capsule), Hyper Uro-Renal (capsule), Sevă de Mesteacăn (sirop sau capsule), HyperCardio Tonic (capsule), CardioBor (capsule), Hyper-Cardio, Păducel (ceai, tinctură, capsule, sirop), Bitterul Cardiovascular (capsule, hidroalcoolic), Bor Organic (capsule), Artro-Flex HA (capsule) Osteoartrit Bor (capsule), Osteoboron (capsule), HyperFlex Articulații (capsule), Hyper-reum (capsule), Prostaborat (capsule), Tinctura DiuroRenalPlant, Ceaiul și Tinctura Diuretică, Tinctura Depurativă, Ceaiul și Tinctura Antireumatică, Merișor (sirop, tinctură, capsule), Cozi-de-cireșe (ceai, capsule), Urzică (ceai, tinctură, capsule, extract instant), Pufuliță-cu-flori mici (ceai, tinctură, capsule), Ghimpe (ceai, tinctură), Hyper Detox (pulbere), Clorofila lichidă sau Oțetul Antireumatic sau oțetul de Soc de la Hypericum.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Crema Hyper-Reum, Balsamul Taina Plantelor, Crema Cicatrizantă, Crema cu Tătăneasă, Crema cu Spânz, Crema cu Untul-pământului, Tătăneasă și Arnică, Crema cu Untul Pământului Arnică și Petrol, Gelul Hyper VenoSan, Crema Hemor-Hyp, Gelul Trombo-Hyp, Apa de gură Hyper Boron Protect, Hyper Șampon și Gel de duș cu Bicarbonat, Hyper Intim Gel cu Bicarbonat, Uleiul esențial de Brad, Pin, Ienupăr, Eucalipt, Cuișoare, Oregano sau Cimbru și Sarea de baie Hyper-Reum sau Sarea de baie Calciu și Magneziu de la Hypericum.
Formă de prezentare:
O cutie conține 60 capsule a câte 435 mg fiecare
Greutate netă:
℮ 26,1 g
Contraindicații:
Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precauții:
Condiții de păstrare:
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.
|